Begrænset tilgængelighed som følge af høj efterspørgsel. Se venligst vores side med lager information for at finde flere oplysninger.

Kattefoder

Med hensyn til fodring er der ingen faste regler. Enhver kat har sine egne unikke behov, og på samme måde har alle katteejere forskellige daglige rytmer og rutiner. Her gennemgår vi hvilke typer kattefoder der findes samt nogle mulige foderplaner.


En kat slikker sig om munden i forventning efter en godbid
En kat slikker sig om munden i forventning efter en godbid

Hvor ofte bør en killing fodres?

Når killingerne er meget unge (yngre end 3 måneder) skal de have 4-6 små måltider om dagen. Når du får din killing, er det bedst at spørge opdrætteren eller dyrlægen, hvor ofte de mener, at du bør fodre dine killinger. Mange opdrættere ved præcis hvilke rutiner, der vil passe bedst for deres killinger, og det er i virkeligheden det bedste råd at lytte til.


En nuttet killing spiser en skålfuld mad
En nuttet killing spiser en skålfuld mad

Efterhånden som killingerne bliver ældre, kan du begynde at fodre dem færre gange, men det er vigtigt at du gør det gradvist, så killingerne kan vænne sig til den nye rutine. Når de er ca. 6 måneder gamle, er det i orden, at begynde kun at give dem mad to gange om dagen.


Hvor ofte skal en voksen kat fodres?

Voksne katte er normalt glade og tilfredse, hvis de bliver fodret to gange dagligt. Denne rutine fungerer i de fleste hjem, da katten kan fodres en gang inden morgenmad og igen om aftenen.


En voksen kat spiser en skålfuld mad
En voksen kat spiser en skålfuld mad

Det er dog mere naturligt at fodre katten mindre måltider over flere omgange. Historisk set var kattens forfædre jagere, der gik efter små dyr, og de fik derfor små måltider i løbet af hele dagen. Hvis du har tid til det, kan det derfor være en god idé at fodre din kat 4-5 gange om dagen.

Nogle katte har det fint med, hvis maden står fremme til dem hele tiden. Et problem i den henseende kan dog være, hvis maden bliver dårlig, fordi den står fremme for længe. En anden ting, som er vigtig at holde øje med er, at hvis din kat ikke kan regulere sit indtag, kan den i længden ende med at blive overvægtig.


En sulten lille rødhåret kat rækker ud efter en godbid
En sulten lille rødhåret kat rækker ud efter en godbid

Nogle ældre katte eller katte med visse helbredsproblemer kan have andre behov mht. fodring. Hvis din kat for eksempel har diabetes, så afhænger fodringen selvfølgelig af administration af insulin. I sådanne tilfælde er det bedst at konsultere din dyrlæge.


Hvor meget mad giver man en kat?

Det afhænger igen af den individuelle kat. Når du prøver at udarbejde, hvor meget mad du bør fodre din kat, skal du tage hensyn til din kats:

  • Alder
  • Stofskifte
  • Vægt
  • Motion
  • Miljø - Vejr og jagt

En vidunderlig trefarvet kat spiser en skål tørfoder
En vidunderlig trefarvet kat spiser en skål tørfoder

Det er bedst at se efter på bagsiden af pakken med kattemad, hvad de anbefaler i forhold til præcise mængder. Hvis du opdager, at din kat tager på eller taber sig så justér mængden.

Killinger på op til et år er stadig i voksealderen, så de har brug for mere mad i forhold til deres vægt sammenlignet med en voksen kat.


To grå killinger guffer maden i sig
To grå killinger guffer maden i sig

Nogle katte har lettere ved at tage på i vægt på grund af lavt stofskifte, de har derfor brug for mindre mængder mad for at opretholde deres idealvægt.

Større, tungere katte har brug for mere foder end små katte for at opretholde deres tungere idealvægt.

Katte der bor i et køligt klima kan også have brug for mere foder end deres modparter i de varme lande. I et koldere klima skal katten nemlig bruge mere energi på at opretholde deres kropstemperatur.


Hvilken type foder bør du give din kat?

Katte er kødædere, der har brug for en høj mængde protein i deres kost. Der findes mange forskellige typer kattemad på markedet og det kan være svært at beslutte sig for, hvad der er bedst for ens kat. Du står måske med en pose tørfoder i den ene hånd, en bøtte vådfoder i den anden hånd, og så ser du pludselig det sidste nye ”gourmet” fisk på dåse.


En fræk misser stjæler en kødfuld lækkerbid
En fræk misser stjæler en kødfuld lækkerbid

Der er to spørgsmål, du bør still dig selv, når du skal beslutte dig for, hvilken slags kattemad, du køber:

  1. Vil min kat spise det?
  2. Vil det tilfredsstille min kats ernæringsmæssige behov?

Hvis du kan svare ja til begge dele, så er du godt på vej til at have en sund og glad kat.

Når du først har fundet et næringsrigt foder, som din kat kan lide, er der ingen grund til at begynde at ændre på det igen. Det kan være fristende, når du falder over et godt tilbud eller får lyst til at forkæle din kat med lidt luksusfoder, men det kan komme til at give din kat maveproblemer eller simpelthen bare blive afvist.


Ernæringsmæssige behov

Helt grundlæggende bør kattens kost bestå af 35-45% protein, 15-20% fedt og resten kan gøres op af kulhydraterne. Katte har brug for at indtage imellem 170 og 440 kalorier om dagen, hvor mængden afhænger af kattens størrelse, race og aktivitetsniveau.

Din kat har også behov for godt med vitaminer og mineraler i dens daglige kost. Hvis du er usikker på, om din kats kost er passende, så spørg din dyrlæge, hvad de ville anbefale.


Godbidder

Godbidder og lækkerbidder er en valgfri del af kattens kost. Katte får alt, hvad de behøver, fra et velafbalanceret kattefoder, og du kan hurtigt gøre katten overvægtig ved at give den for mange godbidder. Hvis du vælger at give katten godbidder, er det vigtigt at holde igen. Det sidste du ønsker er, at din kat vænner sig til at blive forkælet og begynder at vende næsen i sky over sit normale kattefoder.

Vælg godbider med lavt fedtindhold, et højt proteinindhold og forsøg at undgå dem, der indeholder kuldhydrater, som katten har svært ved at fordøje. Noget af det bedste du kan give en kat som godbid er små stykker rå kød eller fisk.

Husk, godbidder er ikke en erstatning for kærlighed og din kat vil sætte lige så stor pris på kærlig opmærksomhed.


Tips til fodring

Hvis du har flere katte i hjemmet, anbefaler vi at du holder god afstand imellem kattene, når du fodrer dem. Det kan gøre katten urolig eller skabe konkurrence at have en anden kat i nærheden, mens den spiser.

Hvis du har svært ved at holde kattens vægt nede, så prøv med et mindre velsmagende foder, da du på den måde kan undgå overspisning.


Hvad bør en kat drikke?

Det er der heldigvis et meget enkelt svar på.

Alt hvad katten har behov for, er en skål, der fyldes med frisk vand hver dag. Din kats behov mht. drikkelse afhænger af forskellige faktorer inklusiv motion og kost, men katten ved selv, hvad den har brug for, så du behøver blot sørge for, at katten altid har friskt vand til rådighed.


En kat slikker sig om munden efter en forfriskende tår vand
En kat slikker sig om munden efter en forfriskende tår vand

Hvis du har mistanke om, at din kat drikker for meget eller for lidt vand, kan dette indikerer et alvorligt helbredsproblem, så det er vigtigt at du straks tager din kat med til dyrlægen.Kommentarer

Der findes endnu ingen kommentarer