Begrænset tilgængelighed som følge af høj efterspørgsel. Se venligst vores side med lager information for at finde flere oplysninger.

Er en kat noget for mig?

Hvem kan modstå en charmerende og elskelig spindende kat? Katte kan være fantastisk afslappende og vil altid med glæde kildes lidt på hagen, når du slapper af på din sofa. Faktisk mener eksperterne indenfor dyre adfærd, at katte kan fornemme vores humør, og mange katteejere påstår, at deres katte ofte forsøger at muntre dem op, når de føler sig triste.


En trefarvet kat slapper af udenfor på et havebord
En trefarvet kat slapper af udenfor på et havebord

Du bør tænke dig godt om, inden du anskaffer dig en kat. Her er et par råd som kan hjælpe dig til at træffe det rigtige valg med hensyn til, om du skal have kat.

 • Katte er fra naturens side uafhængige dyr, men ikke så meget at de kan efterlades helt alene i lange perioder. Katte der efterlades til at fare omkring udenfor kan let finde på at vandre bort, hvorimod katte der efterlades alene indenfor hurtigt kommer til at kede sig og blive destruktive.
 • Overvej om der er nogen i huset, der er allergisk. Katte kan udløse astma, og nogle mennesker er allergiske overfor kattehår eller -hud.
 • Hvis du har små børn, er det måske ikke den allerbedste idé at få en kat. Katte kan være uforudsigelige med børn, når man ikke holder øje med dem, så det er væsentligt at lære børnene, hvordan man opfører sig og behandler katten. På den anden side kan katte lære børnene nogle meget værdifulde ting.
 • Det kan være en vidunderlig og berigende oplevelse at have en kat, de kan fylde et hjem med både selskabelighed og kærlighed såvel som sjov og underholdning - det er ikke underligt, at de er verdens mest populære kæledyr.

Har du tid til at tage dig af en kat?

Katte er utroligt selvstændige dyr, der elsker at skabe deres egne små udflugter og eventyr, men særligt killinger kræver mere opmærksomhed end voksne katte de første 12 måneder.


En nysgerrig kat udforsker verden udenfor for første gang
En nysgerrig kat udforsker verden udenfor for første gang

Du skal sørge for, at du har tid til at udføre de få opgaver, der skal klares, når du har kat. Det indebærer for eksempel at fodre, pleje (hvor lang tid, der skal bruges på dette, afhænger af hvilken race du vælger) og give katten rigeligt med kærlighed og opmærksomhed.


Passer en kat ind i din livsstil?

Katte er meget selvstændige dyr, der har en stærk vilje. De sover ca. 14 timer om dagen og er mest aktive omkring skumring og daggry. De har ikke behov for din fulde og konstante opmærksomhed, men der er dog et par ting at overveje, inden du beslutter dig for, om en kat er det rigtige kæledyr for dig.


En Cameo kat leger i en papkasse
En Cameo kat leger i en papkasse

Det er ikke uhørt, at en kat lever til at blive næsten 30 år gammel, så tænk grundigt over det ansvar du påtager dig. Det kan være svært at forudsige, hvor man befinder sig om 20 års tid.


Bør jeg få en kat hvis jeg er på arbejde hele dagen?

Katte kan være meget selvstændige, så det kan være et godt kæledyr, selv hvis du er på arbejde hele dagen. Nogle racer kan med glæde underholde sig selv hele dagen lang. Det er dog en god ide at sørge for, at der altid er nogen til at fodre og nusse om din kat, hvad enten det er et familiemedlem, en partner eller ven. Hvis dit liv involverer mange rejser eller meget pendling, og der ikke er nogen til at fodre katten to gange om dagen, så bør du genoverveje, om det nu også er en god ide at få en kat.


En doven grå kat sover på sofaen
En doven grå kat sover på sofaen

Er en kat for meget svineri for mig?

Overvej om du kan holde mængden af svineri ud, der hører med til at have en kat. Katte sviner mindre end hunde, og de fleste katte holder sig selv omhyggeligt rene, men der kan ske ulykker.


En tabby kat, der kradser sofaen
En tabby kat, der kradser sofaen

Det bør ikke være nødvendigt at nævne det, men katte tisser, har afføring og kan nogle gange blive syge og kaste op - på tidspunkter og steder hvor du mindst venter det. Hvis udsigten til at skulle rydde op og gøre rent efter den slags svineri er så frastødende, at du rent faktisk ikke ville kunne gøre det, så er det nok ikke noget for dig at få en kat. Disse er selvfølgelig ekstreme senarier, og så snart en kat er trænet til at bruge bakken, er de som regel udførligt rene, men igen kan der forekomme ulykker, og du skal være forberedt på at kunne tage dig af selv de allerværste.


En siameserkat der ser lidt skyldig ud
En siameserkat der ser lidt skyldig ud

Katte fælder, og nogle racer fælder meget. Med sådanne katte skal du være forberedt på at støvsuge oftere en de fleste - og ikke kun gulvtæpperne. Din kat lægger sig på sengen, sofaen, køkkenbordet og lænestolen og efterlader sin pels. Det er dog sandt, at nogle racer fælder utrolig lidt eller slet ikke, så hvis hår er din eneste bekymring, skal du ikke lade dig skræmme helt bort. For at finde ud af hvilke racer der ikke fælder, kan du se mere under afsnittet om de 7 mest allergivenlige katteracer.


Er mit hjem egnet til at huse en kat?

Hvis du allerede har huset fuld af kæledyr, må du overveje hvilken effekt, en ny kat vil have på resten af dyrene. Hvis du har katte i forvejen, der kan se en ny kat som en trussel mod deres territorium, skal du være meget forsigtig første gang du præsenterer dem for hinanden, voldelighed imellem katte kan nemlig være ret foruroligende for alle involveret.

Hvis du i forvejen har en hund, må du overveje om en ny kat vil være sikker sammen med din hund. Nogle hunderacer er mere risikable end andre, men mange kommer fint ud af det med katte. Hvis du er usikker, så læs vores kapitel om hvorvidt du skal få kat, hvis du allerede har en hund..


En hund og en kat der kommer rigtig fint ud af det med hinanden
En hund og en kat der kommer rigtig fint ud af det med hinanden

Hvis du har små kæledyr, som katten kan opfatte som bytte, såsom et marsvin eller en hamster, bør du overveje om katten vil give disse betydelig stress. Hvis du tror, at den vil, så må du overveje, hvordan du kan holde katten adskilt fra de andre kæledyr.

Inden du overvejer at få en kat, skal du forsikre dig om, at ingen i huset er allergisk overfor katte. Kattens hud, spyt og urin indeholder alt sammen proteiner, som giver nogle mennesker allergiske reaktioner. Symptomerne svinger mellem de milde (kløe på huden) til de mere seriøse (vejrtrækningsproblemer), så det er vigtigt at være sikker på, at ingen har katte allergi. For at se hvilke katte der er mere allergivenlige, kan du læse vores kapitel om 7 mest allergivenlige katteracer.


En allergivenlig Siameserkat, der ikke fælder
En allergivenlig Siameserkat, der ikke fælder

Inden du overvejer at få en kat, må du også evaluere din nuværende situation og bestemme dig for, om du realistisk set kan have en ny kat i dit hjem. Hvis du bor til leje, skal du sørge for at tjekke lejekontrakten for at se, om du har tilladelse til at have en kat og derefter kontakte din udlejer for at være helt sikkert på, at de ikke har noget problem med, at du anskaffer dig en kat.

Hvis din nuværende bopæl er midlertidig eller for en kort periode, og du ved, at du skal flytte i den nærmeste fremtid, er det bedst at vente til du har en mere permanent bopæl, inden du anskaffer dig en kat. Katte kan nemlig blive utrolig territoriale, og det sker ofte, at katte bevæger sig meget langt for at vende tilbage til et tidligere hjem.


Bør jeg få en kat, hvis jeg allerede har en hund?

Katte kan være perfekte venner med hunde, så længe de kommer godt ud af det med hinanden og ikke driller hinanden. Hvis din hund har en stor svajende hale, er du nødt til at lære den ikke at reagere, når katten slår ud efter den, ellers kan du godt få nogle uoverensstemmelser i huset.


Er det sandsynligt at din hund vil komme godt ud af det med en ny kat?

Hvis du overvejer at få en kat, og i forvejen har en hund, bør du overveje om din hund vil kunne tolerere en ny kat i huset. Nogle hunderacer er mere tolerante overfor katte end andre, men du får den bedste indikation ved at kende din hund og dens temperament godt. Det bedste ville være at præsentere din hund for katte fra en tidlig alder, helst når den er en hvalp.


En hvalp og en killing mødes for første gang
En hvalp og en killing mødes for første gang

Det er mere sandsynligt, at din hund vil komme godt ud af det med en ny kat hvis den…
 • Er mild og forsigtig når den er sammen med små børn og mindre hunde
 • Ikke har det store jagtinstinkt i forhold til andre dyr
 • Er lydig - altså at du kan stole på, at hunden lytter til dine kommandoer
 • Har et godt forhold til katte i forvejen og for eksempel har været vant til katte fra en tidlig alder

Tegn på at din hund ikke vil komme godt ud af det med en kat kan blandt andet være:
 • Den er aggressiv overfor andre hunde/er nødt til at have mundkurv på ude i offentligheden
 • Har en stor jagtlyst, altså lyst til at jage og dræbe andre dyr
 • Ulydighed - din hund lytter ikke konsekvent til dine kommandoer

De fleste katte kan sagtens forsvare sig imod en hund, når de er nødt til det. Din kat vil med et par slag over næsen hurtigt få lært hunden, hvem der bestemmer.


Præsenter hunden for en voksen kat før den møder en killing

Hvis du stadig mener, at det vil være sikkert at have en kat sammen med din hund, så lad hunden møde en voksen kat, inden du får en kattekilling. På den måde lærer hunden at tolerere katte inden du bringer en killing ind i dit hjem. Selvom det ikke er altoverskyggende vigtigt, er dette et godt skridt at tage, fordi en killing meget let kan slås ihjel af en lidt for vild hund, hvorimod en voksen kat bedre kan forsvare sig selv eller stikke af.


En killing og en hvalp mødes for første gang
En killing og en hvalp mødes for første gang

Hvis du vil læse mere om at præsentere din kat for din hund, kan du læse vores afsnit her.

Hvis du gerne vil læse mere om, hvordan du lærer din hund at omgås katte, kan du også finde et afsnit om katte og hunde i Omlets hundeguide.Kommentarer

Der findes endnu ingen kommentarer