Begrænset tilgængelighed som følge af høj efterspørgsel. Se venligst vores side med lager information for at finde flere oplysninger.

Mmmmmmm!


Det kan godt være at Snurre Snup og Peter kanin kan leve af en kost bestående af saftige gulerødder og store salathoveder, MEN det er ikke alt, hvad kaniner spiser.

En kanin har et meget delikat fordøjelsessystem, som relativt let kan forstyrres ved at spise de forkerte ting, der blandt andet fører til diarré. I naturen udviklede kaniner sig i områder med masser af vegetation af lav kvalitet. De var nødt til at bruge en masse tid på at spise og have et fordøjelsessystem, der ville udtrække maksimal næring ud af, hvad de spiste. Din kæledyrskanin har det på samme måde, og derfor bør dens kost hovedsageligt bestå af græs og hø.

Men bare rolig, det er ikke så kompliceret som det kan virke til! Bare følg den enkle regel om ikke at foretage nogen pludselige ændringer i kosten, så hvis du f.eks. køber et nyt mærke foderblanding, skal du blande det med dit gamle i et par uger, før du skifter helt.


Kaniner elsker at få deres tænder i hø


Piller / foderblandinger

Disse er 'komplette' foderløsninger og indeholder alt, hvad din kanin har brug for med hensyn til næringsstoffer og vitaminer. Unge kaniner, dvs. yngre end fem måneder gamle, vokser hurtigt og kan have brug for fodring to gange om dagen, men efter det er det én gang om dagen. Den mængde, du foder din kanin, er til en vis grad baseret på sund fornuft, da det varierer massivt mellem forskellige racer. Så hvis din kanin ser ud til at blive lidt tyk, skal du reducere mængden af foder, hvis din kanin forsøger at spise din hånd såvel som maden, når du fodrer den, så øg mængden!

Der kan være en ulempe ved en kaninfoderblanding. Selvom det ser mere interessant ud end piller, kan nogle kaniner være lidt kræsne og ikke spise alting i blandingen, hvilket i sidste ende gør blandingen mangelfuld for din kanin. Hvis dette er tilfældet, er piller en bedre løsning. Det ser måske kedeligt ud for os, men kaniner har en tendens til at kunne lide dem.

Bliv ikke fristet til at købe foder, der er beregnet til et andet dyr, den pose med hamster- eller gedefoder kan se pæn ud, men forskellige dyr har forskellige behov, og forkert mad kan forårsage din kanin problemer.


Hvad er meningen med hø, hvis du bruger en 'komplet' foderblanding? Det giver kaninen det grovfoder og de fibre, den har brug for. Sørg for, at du har en rigelig forsyning med frisk hø. Medmindre du kan få hø fra en landbrugsven, sælger dyrehandlere hø i praktiske 'puder' eller små baller. Høet spiller også en vigtig rolle i forhold til at holde væksten af din kanins tænder i skak ved at slide dem ned.


Vand

Som for ethvert andet dyr er vand meget vigtigt for kaniner. Forsøg at sikre dig, at vandet holdes friskt ved at udskifte det hver eller hver anden dag (hvis de ikke allerede har drukket det hele!) Når vinteren kommer, skal du kontrollere, at vandet ikke fryser til is. Hvis du ikke er i stand til at holde øje med vandet ofte, skal du flytte vandbeholderen ind i kaninens bur, hvor den skal holde sig over frysepunktet. Hvis dine kaniner bliver dehydrerede, er de mindre i stand til at modstå kulden, så de vil ikke holde længe med is på deres vand.


Grønt

I modsætning til børn elsker alle kaniner at spise grøntsager som en del af deres kost. Du kan prøve at tilføje ting som broccoli, grønkål og friske urter som en del af kosten, men gør det en ting ad gangen. For mange forskellige ting på menuen vil forvirre kaninernes fordøjelsessystemer. Kaniner bør ikke spise salat eller andre grøntsager som agurk og tomater. Glem ikke at græs og hø skal være den største del af deres kost.

Som med alle slags ny mad, du giver dine kaniner, må du ikke foretage nogen hurtige ændringer.


Natafføring

Selvom det kan se ulækkert ud, vil din kanin faktisk spise noget af sin egen afføring (sådan ser det i hvert fald ud)! En kanins mad gennemgår to faser i løbet af fordøjelsen. Hvis du ser nøje på hvad der kommer ud af en kanins bagenden, vil du se, at der er to forskellige slags kugler. En type er rund og relativt tør, dette er en lort. Den anden type, kendt som cecotroper, er faktisk resultatet af den første fordøjelsesfase og er fuld af næring, så forsøg ikke at afholde din kanin fra at spise disse, det hele er en del af processen med at udvinde al mulig næring fra græsset.

En grund til at introducere mere grønt og hø i din kanins kost er 'klæbrig bagdel-syndrom.' Grundlæggende sker dette ved en kost, der er for rig, og kan let identificeres, da kaninen vil producere overskydende cecotroper.


Søde sager

Ligesom mennesker, har de fleste kaniner en sød tand! Selvom det kan synes venligt at give dem godbidder, kan de meget let blive tykke. Undgå også menneskelige godbidder som slik - det kan være meget farligt for kaniner.Kommentarer

Der findes endnu ingen kommentarer