Begrænset tilgængelighed som følge af høj efterspørgsel. Se venligst vores side med lager information for at finde flere oplysninger.

Nogle almindelige kaninsygdomme


Forhåbentlig er dine kaniner ved fantastisk helbred det meste af tiden. Men nu og da sker det, at noget går galt. For at begrænse risikoen for dit kæledyr, anbefaler vi, at du giver dem et grundigt helbredstjek et par gange om ugen, samt en kort undersøgelse en gang om dagen (oftere om sommeren, når maddiker er en stor trussel).


Heldigvis kan du, ved at lære hvordan dine kæledyr normalt ser ud, hurtigt opdage når ting går galt. Selvom du ikke selv er i stand til at diagnosticere alle kaninproblemer, giver denne liste dig en god idé om nogle af de vigtigste problemer du skal holde øje med. Selvom det ikke er en udtømmende liste over kaninsygdomme, er det et godt sted at starte.


Forebyggelse er nøglen, når det kommer til kaninsygdomme. At holde dem rene, fodre dem med en ordentlig kost og undersøge dem regelmæssigt vil virkelig hjælpe dine kæledyr med at holde sig ved godt helbred. Det er også godt at vide, at der er et par store sygdomme, som du bør vaccinere dine kaniner mod, såsom myxomatose - spørg din dyrlæge til råds for mere information.


Bylder

Bylder er hævelser forårsaget af bakterier. De er fyldt med materie og kan være ret varme. Hvis du bemærker, at din kanin har udviklet en byld, er en tur til dyrlægen berettiget - de vil være i stand til at åbne den og derefter dræne den og forbinde den sikkert.


Allergier

Hvis din kanin har løbende øjne og en løbende næse og nyser med jævne mellemrum, kan de være allergiske over for noget i deres bur. Prøv at bytte deres bundmateriale ud med en anden type, og hold øje med situationen. Hvis dette ikke hjælper, så tag en tur til dyrlægen - der kan være et underliggende problem, ellers kan din dyrlæge muligvis ordinere noget medicin.


Forstoppelse

Hvis din kanins mave er fast, og den ikke bevæger sig som normalt, kan den have den ekstremt farlige tilstand, der kaldes forstoppelse. Denne tilstand skyldes et problem i tarmen, der får din kanins indvolde til at fyldes op med gas. Dette skal behandles med det samme, så du har brug for akut dyrlæge hjælp.


Nogle kaninsygdomme kan forekomme meget hurtigt, så det er klogt at holde øje med dem

Blæresten

Hvis der er blod i dit kæledyrs urin, hvis de piber mens de tisser, eller hvis de overhovedet ikke tisser, bliver du nødt til at få dit kæledyr til dyrlægen så hurtigt som muligt, da de kan have blæresten (eller livmoderkræft, som det første også kan være et symptom på hos hun kaniner).


Grå stær

Ligesom mennesker kan kaniner udvikle grå stær: problemer med øjet, der hindrer synet. Hvis din kanins øje udvikler en hvid plet, er det sandsynligvis grå stær. Der er ikke meget behov for at operere, da det er en naturlig del af at blive ældre for kaniner.


Cellulit(is)

Cellulit er en bakterieinfektion, som manifesterer sig som en varm hævelse. Ofte bliver nakken meget varm og betændt. Du skal tage til dyrlægen for behandling og smertestillende medicin.


Coccidiose

Coccidiose er en tilstand forårsaget af en leverparasit, som kan blive dødelig, hvis den ikke behandles. Symptomerne indebærer diarré, vægttab, en hævet mave, sløvhed, mangel på appetit og gulsot. Dette er en meget smitsom sygdom, så du bliver nødt til at handle hurtigt og sætte dit kæledyr i karantæne.


Diarré

Hvis din kanin har vandig, ikke-kuglet afføring, der ikke bliver forbedres af en dag på en kost bestående udelukkende af hø og vand, er en tur til dyrlæger nødvendig. Hvis diarréen er mere alvorlig og ledsages af, at din kanin ser skidt ud, er der behov for en tur til dyrlægen tidligere. Der kan være flere potentielle årsager - du har brug for en dyrlæge for at identificere problemet.


Maddiker

Maddiker forekommer om sommeren og er potentielt dødbringende. Hvis kaninens bagdel og bur ikke holdes rene, kan kaninens pels blive snavset med afføring. Denne afføring er et ideelt sted for fluer at lægge deres æg. Indenfor 24 timer vil æggene være forvandlet til larver og begynde at grave sig ind i kaninen. Dette er ekstremt smertefuldt og ubehageligt for kaninen, og desværre er den nødt til at blive aflivet af en dyrlæge. Du kan reducere chancen for maddiker ved at holde buret rent og sørge for, at din kanins kost ikke er for rig.


I sommermånederne tilrådes det at tjekke din kanins bagdel to gange om dagen for opbygning af skidt.


Pas på maddiker, især om sommeren

Pelstab

Pelstab kan have en række forskellige årsager, fra overdreven pleje til mider. Se godt på de skaldede pletter og på resten af din kanins pels. Er der noget brunt eller hvidt materiale? Kradser din kanin meget? Hvis dette er tilfældet, kan din kanin have mider.


En anden potentiel årsag kan være overdreven pelspleje fra deres samlevere. Hold øje med situationen og se, om dette er tilfældet.


Hedeslag

Hvis din kanin ligger og hyperventilerer, og den er meget varm, lider den muligvis af hedeslag. Milde tilfælde kan behandles ved at tørre dit kæledyr med et køligt (men ikke frysende koldt) håndklæde og ved at flytte det ud af direkte sollys. I alvorlige tilfælde kan der være behov for en dyrlæge.


Skader

Nogle skader kan behandles derhjemme. For eksempel små snit og skår. Større skader kræver dog veterinærbehandling.


Kaninpest (myxomatose)

Hvad er myxomatose (også kendt som kaninpest)? Hvis du nogensinde har stødt på en kanin i naturen, der har hævede øjne og ikke løber væk fra dig, er der chance for, at den har myxomatose. Det er en virus, der blev introduceret af mennesker i Australien som en måde at kontrollere antallet af kaniner i at øge sig. Sygdommen kom til Europa via Frankrig, igen med vilje.


Sygdommen spredes af insekter og potentielt gennem kontakt med en anden bærer, så sygdommen kan rejse lange afstande uden let sporing. Da sygdommen spredes af insekter, er dette en anden grund til at holde dit kanins hjem så rent og upraktisk for insekter som muligt.


Myxomatose kan ikke helbredes, så du bør have din kanin vaccineret mod den. Vaccinationen er hurtig og koster ikke alverden. Hvis din kanin ikke er blevet vaccineret og bliver smittet med kaninpest, er det bedst at få dem aflivet hos en dyrlæge.


Forvoksede tænder

Et af de vigtigste symptomer på forvoksede tænder er, at din kanin holder op med at spise. De kan også savle og have sår omkring munden og på deres krop, hvor tænderne har skåret dem. De skal tages til dyrlægen for at få deres tænder nedslidt.


Parasitter

Der er en række parasitter, der kan inficere dine stakkels kæledyr. Læs vores side om parasitter for at finde mere information.


Vær opmærksom på indvendige problemer såvel som dem, der tydeligt kan ses

Lungebetændelse

Lungebetændelse skyldes, at din kanin bliver for kold eller for våd. Symptomerne inkluderer ujævn, svær vejrtrækning, en sammenbukket stilling, siddende i et hjørne og en løbende næse. Den vil sandsynligvis heller ikke spise meget. Lungebetændelse er meget alvorligt og kræver en dyrlæge.


Forkølelse

Forkølelse bruges her til at beskrive en række forskellige symptomer, som din kanin kan have, såsom snotnæse, løbende øjne, nysen og besværet vejrtrækning. Uanset hvilke symptomer der er, er de sandsynligvis forårsaget af en bakterieinfektion. Din dyrlæge kan give et antibiotikum for at forsøge at lindre symptomerne. Nogle gange bliver symptomerne bare maskeret af antibiotika og kan vise sig igen i stressede situationer eller hvis kaninen lider under en anden sygdom. Hvis din kanin har nogle af disse symptomer, er en recept på gulerødderne ikke tilstrækkeligt - du skal tage den med til kontrol hos dyrlægen!


Klæbrig bagdel

En klæbrig bagdel opstår, når kaninen producerer for meget natafføring (en bestemt type afføring, som kaniner genfordøjer). Natafføring er mørk, ser fugtig ud og er klæbrig, så de kan let klæbe fast på hårene omkring kaninens bagdel, hvilket efterlader det permanent beskidt. Den mest sandsynlige årsag er, at kosten er for rig. Løsningen er at skære ned på foderpiller eller kaninblanding og øge mængden af hø (fiber) i kosten.


Denne tilstand kan også opstå, hvis din kanin er blevet overvægtig, og den ikke er i stand til at nå hele vejen rundt for at rense sin pels. Hvis du har mistanke om dette, skal du begynde at motionere din kanin og justere dens kost. Det er sandsynligvis bedst at tale med en dyrlæge om dette.


Så snart der er tegn på en klæbrig bagdel, skal du prøve at løse problemet, da det kan begynde at tiltrække fluer. Dette kan ikke kun gøre din kanins liv ubehageligt, men kan i sidste ende blive dødeligt, hvis der kommer maddiker.


VHD (kaningulsot)

Dette er en anden sygdom, der blev introduceret hos vilde kaniner som en måde at kontrollere deres antal på. Det ankom først til Storbritannien i 1992 og er lige så væmmelig som kaninpest. Årlig vaccination er det bedste våben mod denne sygdom. VHD er en utrolig hurtigtvirkende sygdom; hvis din kanin bliver smittet, er der sandsynligvis ikke engang tid nok til at tage den til en dyrlæge.


Orm

Orm kan indfinde sig hos din kanin - du kan se dem i din kanins afføring eller omkring dens anus. En kaninvenlig ormebehandling vil fjerne dem fra dit kæledyr.


Livmoderkræft

Livmoderkræft er yderst udbredt hos hunkaniner, der er over fire eller fem år gamle. Dette er en af de mange grunde til, at de fleste ejere vælger at få deres kanin kastreret. Hvis dit kæledyrs urin indeholder blod, kan dette være et symptom på livmoderkræft blandt mange andre sundhedsmæssige problemer. Det er bedst at tage dit kæledyr til dyrlægen.

Kommentarer

Der findes endnu ingen kommentarer