Begrænset tilgængelighed som følge af høj efterspørgsel. Se venligst vores side med lager information for at finde flere oplysninger.

Kanin helbredstjek

Ud over en hurtig gennemgang hver dag (oftere om sommeren for at reducere sandsynligheden for, at dine kæledyr får maddiker), vælger de fleste ejere at give deres kæledyr en grundig helbredstjek et par gange om ugen. Det kan være nyttigt først at gøre dig bekendt med, hvordan en sund kanin ser ud - tag et hurtigt kig på vores side om sunde kaniner for at finde flere oplysninger.


Ved at give din kanin en helbredsundersøgelse regelmæssigt øger du dine chancer for at fange problemer tidligt

Det er også en god ide at læse vores side om sygdomme først, så du har en idé om, hvad du skal være på udkig efter. Følgende liste indeholder nogle oplysninger om, hvad du skal kontrollere. Yderligere oplysninger finder du i et kaninleksikon eller hos din dyrlæge.


Læg et håndklæde på skødet, og læg din kanin ovenpå. Nus den lidt og vent på, at den bliver rolig.

 1. Hvordan trækker den vejret?

  En af de vigtigste indikatorer for helbred er åndedrættet. Hvis din kanins vejrtrækning er anstrengt, den hiver efter vejret, nyser, dens lunger klikker, eller hvis den ser forpustet ud (og ikke bare er lidt bange for dig), kan der være et problem.


 2. Undersøg øjne og næse

  Er der en masse sekret? Er øjnene klare og lyse? Sidder der noget i dem? Rynker den på næsen som sædvanligt?


 3. Undersøg munden

  Savler din kanin? Er der sår omkring munden? Er dens tænder lige og intakte?


 4. Undersøg ørene

  Ørene skal være fri for skorper og sår, brunt materiale eller opbygning af voks. De skal generelt være rene og fri for sår.


 5. Undersøg kroppen

  Er huden fri for sår, buler og hævelser? Vrider din kanin sig, når du rører ved et bestemt område af maven eller ryggen?


 6. Undersøg bagenden

  Det er vigtigt, at dette område er rent - er der en opbygning af afføring (dette skal fjernes og rengøres øjeblikkeligt for at reducere risikoen for maddiker)? Er der nogen hævelse, rødme eller betændelse?


 7. Undersøg pelsen

  Del pelsen med fingrene, og kontroller for hvide flager, brunt materiale, sår og insekter.


 8. Undersøg ben og fødder

  Se godt ind mellem tæerne på din kanin og kontroller, at den ikke har klumper der, og at snavs ikke opbygges. Kontroller at pelsen på undersiden af deres fødder er fri for skidt og filtret pels, og at deres hæle ikke er røde og hævede. Neglene skal være korte og ikke revnede.


 9. Tjek hvordan den bevæger og opfører sig

  Når du har sat din kanin ned, skal du kigge hurtigt på dens gang og kropssprog. Går den ordentligt, eller halter den? Trækker den sig tilbage til et hjørne? Ligger den eller hyperventilerer?

Kommentarer

Der findes endnu ingen kommentarer