Ventetid grundet stor efterspørgsel. Se venligst vores leveringsside for at finde flere oplysninger.

Kattesygdomme - Symptomer og behandling

Dette afsnit af Omlets katteguide har fokus på de sygdomme, du kan vaccinere din kat imod. Vaccination imod kattesyge, herpes, calici og smitsom leukæmi anbefales for alle katte, men hvad er det egentlig, vi beskytter vores katte imod? Læs videre her for at finde ud af det.


Kattesyge (panleukopeni)

Kattesyge forårsages af en type virus ved navn parvovirus. Sygdommen er utrolig smitsom og kan være dødelig for katte. Sygdommen kaldes også panleukopeni, fordi et af symptomerne er et meget lavt antal hvide blodlegemer (leukopenia).

Overførsel

Sygdommen kan spredes af lopper såvel som igennem direkte kontakt med kropsvæsker fra en smittet kat. Virusset kan holde sig i live på mange forskellige steder, inklusiv madskåle, sengetøj og endda en katteejers tøj. Derfor spredes sygdomme også nemt og meget hurtigt, eller over lange distancer. Det er også én af grundene til, at det anbefales, at man vaccinerer imod sygdommen.

Symptomer

Sygdommen påvirker kattens tarme ved at give mavesår og i sidste ende dræbe cellerne der sidder langs tarmvæggen. Symptomerne på dette er meget blodig diarré, underernæring, dehydrering, anæmi (lavt antal røde blodceller), død og, som nævnt før, leukopenia. Pga. sygdommens alvor anbefales det klart, at man forebygger imod den ved at vaccinere.

Behandling

Hvis du tror, at din kat har fået kattesyge, må du straks tage den med til dyrlægen, da sygdommen kan være dødelig inden for 24 timer. Behandlingen indebærer aggressiv antiviral medicin, såvel som antibiotika og rehydreringsterapi. Find flere oplysninger om vaccination af katte her.Herpesinfektion (FHV1)

Herpes, FHV1, er den mest hyppige virus, der påvirker kattes øvre luftveje, næse og øjne. Sygdommen er meget smitsom og inficerede katte vil være bærere af sygdommen resten af deres liv, men kun periodevis udskille virusset. Heldigvis er det sjældent at en kat, der bærer virusset, rent faktisk videregiver det. Det er muligt at stress, og andre sundhedsmæssige problemer der svækker kattens immunforsvar, kan genaktivere virusset.

Overførsel

Sygdommen kan spredes mellem katte ved direkte kontakt med en inficeret kats kropsvæsker. Dette kan ske ved deling af madskåle eller senge, ved at blive håndteret af et menneske, der tidligere har håndteret en inficeret kat, og mere åbenlyse overførsler såsom at blive bidt af en inficeret kat.

Symptomer

FHV1 forårsager som regel en akut infektion i kattens øvre luftveje. Dette viser sig f.eks. som igennem øjenbetændelse, nysen, feber, hosten, sløvhed, savlen og nasal flåd. Symptomerne kan vare lige fra et par dage og op til et par uger, og katten forbliver som regel smitsom i ca. 3 uger. I nogle sjældne, kroniske tilfælde af FHV1 infektion, kan katten udvikle herpes eksem. Det kan give områder med sår og skorper rundt om på kattens hoved, i ansigtet og nogle gange på forbenene.

Behandling

katte bliver vaccineret. Hvis du tror, at din kat har FHV1 virus, så bør du straks tage den med til dyrlægen. Dyrlægen vil sandsynligvis ordinere antibiotika for at undgå risikoen for en medfølgende bakteriel infektion, såvel som antiviral terapi til behandling af selve virussen. Find mere information om vaccination af katte her.Calicivirusinfektion hos katte

Calicivirus er den næstmest hyppige virus, der påvirker kattenes øvre luftveje. Sygdommen er utrolig tilpasningsdygtig, hvilket gør det svært at behandle den. Virusset kan nemlig hurtigt ændre sig og blive resistent overfor antivirus behandlinger og/eller kattens immunforsvar. Vaccinering imod calicivirus kan ikke altid forhindre sygdommen, men det anbefales alligevel at katten vaccineres, da vaccinerede katte menes at få betydeligt mildere symptomer end de, der ikke er vaccinerede. En særligt infektiøs og resistent version af virusset kan forårsage en livstruende infektion.

Overførsel

Ligesom kattesyge og herpes, kan calicivirus spredes ved direkte kontakt med en inficeret kats kropsvæsker. Dette kan ske igennem deling af madskåle eller senge, ved at blive håndteret af et menneske, der tidligere har håndteret en inficeret kat, og mere åbenlyse overførsler såsom at blive bidt af en inficeret kat. Heldigvis for os kan virussen ikke videregives til mennesker og påvirker kun katte og geparder.

Symptomer

Calicivirus vil oftest give en akut infektion i kattens øvre luftveje. Symptomerne inkluderer flåd fra øjne og ører, såvel som feber, sår omkring munden, ansigtet og kløerne, sløvhed, manglende appetit og lungebetændelse. Den særligt resistente type kan desuden forårsage gigt, lammelse, feber og multi-organsvigt.

Behandling

Hvad enten din kat er vaccineret eller ej, hvis du har mistanke om, at din kat muligvis er smittet med calicivirus, bør du tage den med til dyrlægen med det samme. Afhængig af symptomerne er det almindeligt, at katten får ordineret antibiotika, immunmodulatorer (hjælper kattens immunforsvar), kortikosteroider og rehydreringsterapi. Find flere oplysninger om vaccination af katte her.Smitsom leukæmi

Katte-leukæmi er en af de mest hyppige dødsårsager blandt katte, sammen med alderdom, trafikulykker og nyresvigt. Leukæmi er en virussygdom som kan give anledning til kræft og blodmangel. Det anbefales for alle katte, der har adgang til at komme udenfor, at de bliver vaccineret imod smitsom leukæmi, men bliver ikke rutinemæssigt tilbudt til indendørskatte. Dette er fordi det er meget usandsynligt for indendørskatte at komme i kontakt med virussen.

Overførsel

Virusset overføres via kropslige væsker såsom blod og afføring, men kan ikke overleve længe udenfor kroppen. Heldigvis for os påvirker virussen kun katte, så der er ingen risiko for at den videregives til dig eller dine andre kæledyr. Leukæmivirussen er mest almindelig blandt vilde og herreløse katte. Disse kan så videregive virusset til vores huskatte, hvis de slås om natten. I et hushold med flere katte kan virussen hurtigt blive spredt gennem tæt kontakt og deling af madskåle og senge. Det er også muligt at en mor kan videregive virussen til sine killinger.

Symptomer

Når virussen får fat, kan den nedsætte effektiviteten af din kats immunforsvar. Dette åbner op for alle mulige infektioner og andre sygdomme, der kan drage fordel af et svækket immunforsvar. Symptomer der kan tyde på katte-leukæmi er blandt andet diarré, feber, blege gummer, vægttab, sterilitet, gulsot, anæmi, hævede kirtler og betændelse i mund og ansigt.

Behandling

Katte med risiko for at blive smittet med katte-leukæmi bør vaccineres mod dette. Hvis du har mistanke om at din kat er smittet med katte-leukæmi (hvad enten den er vaccineret eller ej), bør du straks tage den med til dyrlægen. Dyrlægen kan ordinere immunmodulatorer for at støtte kattens immunforsvar samt medicin til behandling af synlige symptomer, f.eks. antibiotika og rehydreringsterapi. Find mere information om vaccination af katte her.Kighoste (Bordetella bronchiseptica)

Kighoste forårsages af bordetella bronchiseptica bakterien og ikke en virus. Det er en øvre luftvejsinfektion og den er mest hyppig i hjem med mange dyr samt i kattepensioner. Den største forskel er, at hvis din kat bliver smittet med denne sygdom, er det meget nemmere at behandle, fordi dyrlægen kan ordinere antibiotika. Af denne grund, og fordi bakterien ikke ofte ses blandt katte, er vaccinen ikke ligeså vigtig eller højt anbefalet som de andre.

Det anbefales ikke rutinemæssigt at vaccinere katte imod denne sygdom, men der findes en vaccine, og den kan være påkrævet, hvis katten skal rejse til et andet land.

Overførsel

Bordetella bronchiseptica bakterien kan overføres imellem katte, hunde og endda mennesker. Den kan findes i luften via nysen og hosten, hvor den inhaleres og inficerer et nyt offer. Fordi bakterien kan overføres via nys og host, kan der nemt komme et udbrud af kighoste i kattepensioner eller hjem med mange katte.

Symptomer

Hovedsymptomerne er hosten og nysen. Andre, mindre almindelige symptomer kan være feber, nasal flåd, pus i øjnene, lungebetændelse, vægttab og vejrtrækningsproblemer.

Behandling

Der findes en vaccination imod kighoste til katte, men fordi katte ikke almindeligvis bliver smittet, bliver vaccine ikke givet rutinemæssigt. En smittet kan klare sig fint uden behandling, fordi deres immunforsvar er i stand til at bekæmpe infektionen, men hvis du mener at din kat har kighoste bør du alligevel tage den med til dyrlægen og få den undersøgt. Dyrlægen vil højst sandsynligt ordinere antibiotika, der hurtigt vil bekæmpe infektionen. Find mere information om vaccination af katte her.Chlamydophila felis

Chlamydiainfektionen forårsages af en bakterie og inficerer de øvre luftveje. Som regel koloniserer bakterier områder udenfor cellerne, f.eks. i halsen eller lungerne, men bakterien der giver chlamydia opholder sig faktisk inde i cellerne. Det er desværre muligt for katte at videregive bakterien til os, hvor vi kan udvikle chlamydia øjenbetændelse.

Der vaccineres ikke almindeligvis imod denne sygdom, men vaccinen findes og kan være påkrævet, hvis katten skal rejse til et andet land.

Overførsel

Bakterien der forårsager Chlamydia kan ikke overleve længe udenfor kroppen, men det er muligt for bakterien at bliver videregivet via kontakt med en smittet kats mund, næse eller øjenflåd, såvel som ved at røre ved kontaminerede møbler osv. (så længe bakterien stadig er i live).

Symptomer

Det er mest almindeligt at bakterien inficerer bindehinden (slimhinden der beklæder den forreste del af øjeæblet), hvilket forårsager ophævning og rødme omkring øjet. Det er almindeligt at øjet producerer udflåd og bliver meget vandigt. Andre symptomer kan blandt andet være vejrtrækningsproblemer, løbenæse, vægttab, manglende appetit, hosten og feber.

Behandling

Vaccinen imod chlamydophila felis anbefales normalt kun i katterier eller områder hvor sygdommen er meget udbredt. Dette er fordi den er let at behandle og spredes ikke så nemt. Hvis du har mistanke om at din kat har fået chlamydia, så bør du tage den med til dyrlægen med det samme. Kattens immunforsvar kan ikke nå bakterien hvis den befinder sig inde i cellerne. Dyrlægen vil ordinere et længere forløb med antibiotika, som er designet til at trænge ind i cellerne og dræbe bakterien. Find flere oplysninger om vaccination af katte her.Rabies (hundegalskab)

Heldigvis findes rabies ikke længere i Danmark, hvilket er hovedårsagen til at vaccine ikke rutinemæssigt administreres til vores kæledyr (eller anbefales). Hvis du tager din kat med til udlandet eller bringer en kat ind i Danmark, så skal den dog vaccineres imod rabies. Rabies er en virusinfektion, der giver akut infektion af hjernen. Virussen ses oftest blandt hunde, men alle varmblodede dyrearter kan blive smittet med den.

Der vaccineres ikke almindeligvis imod denne sygdom, men vaccinen findes og kan være påkrævet, hvis katten skal rejse til et andet land.

Overførsel

Virussen findes oftest i det smittede dyrs nerveceller og spyt. Derfor spredes virussen blandt andet via tæt kontakt igennem for eksempel deling af madskåle, når katte plejer hinandens pels, eller hvis katten bliver bidt af eller spiser et inficeret dyr.

Symptomer

De klassiske symptomer på rabies eller hundegalskab er skumning om munden og øget aggressivitet, men andre symptomer såsom feber, sløvhed, anfald, lammelse, manglende koordination og manglende evne til at synke kan alle være indikatorer for rabies.

Behandling

Som tidligere nævnt findes der en vaccine imod rabies, men fordi der ikke findes rabies i Danmark, bliver den ikke givet rutinemæssigt. Hvis din kat udviser nogen af de ovenstående symptomer, bør du straks tage den med til dyrlægen, hvor den vil komme i karantæne og blive undersøgt vha. blodprøver, der kan vise, om der er nogen tegn på rabiesvirus. Den triste kendsgerning er, at rabies er dødeligt for katte. Det er derfor også vigtigt, at sygdommen ikke får lov at sprede sig og vende tilbage til Danmark.Relaterede produkter

Kundebilleder

Kommentarer Leave a comment

Der findes endnu ingen kommentarer