Begrænset tilgængelighed som følge af høj efterspørgsel. Se venligst vores side med lager information for at finde flere oplysninger.

Vaccination af katte

Præcis ligesom os får katte sygdomme, som kan forebygges med vaccinationer. For mange af os er katten en vigtig del af familien, og ligesom vores menneskelige familie vil vi gerne beskytte dem imod alt, hvad de kan komme ud for. Vaccinationer til katte er relativt billige og klart billigere end den nødvendige behandling, skulle din kat få en af disse sygdomme. Find mere information om priser på vaccinationer og andre dyrlægeregninger her.


En rød tabby kat bliver vaccineret
En rød tabby kat bliver vaccineret

Hvilke vaccinationer har min kat behov for?

De sygdomme dyrlægerne anbefaler, at man vaccinerer sin kat imod er:

 • Kattesyge
 • Herpes
 • Calici
 • Smitsom leukæmi*

Andre sygdomme, din kat kan blive krævet vaccineret imod (særligt hvis den skal rejse udenlands) indebærer:

 • Kighoste
 • Chlamydia
 • Rabies

*Kattens leukæmivirus smitter ikke mennesker, og anbefales kun hvis din kat kommer udenfor.


Hvordan fungerer vaccination af katte

Vi kan forstå vaccination af katte både fra et individuelt synspunkt eller fra fællesskabets synspunkt.

Individuelt - Vaccination af katte er stort set det samme som vaccination af mennesker – en inaktiv eller ødelagt del af sygdommen man vaccinerer imod injiceres i katten (dvs. katten får altså ikke sygdommen).

Kattens krop genkender den inaktive/ødelagte virus som en trussel, og immunforsvaret reagerer ved at producere antistoffer (molekyler der bekæmper sygdommen). Disse antistoffer forbliver i din kats blodbane. Hvis en ikke vaccineret kat kommer i kontakt med sygdommen, vil reaktionen være langsom (et par uger), med alvorlige symptomer. En vaccineret kat der kommer i kontakt med sygdommen vil til gengæld være klar til at modkæmpe sygdommen hurtigt og med minimale symptomer. Dette er fordi, den allerede har antistofferne i blodet, klar til kamp.


En grå kat får sin første vaccinering
En grå kat får sin første vaccinering

Fællesskabet - Vaccinationer fungerer også ved et koncept kaldet flok- eller samfundsimmunitet. Det betyder i bund og grund, at så længe en stor procentdel af befolkningen er vaccinerede, er der lille sandsynlighed for at et individ (selv de der ikke er vaccinerede) bliver smittet med sygdommen. For eksempel, hvis der er 100 katte i en landsby, og 90 af dem er vaccinerede imod kattesyge, så er det meget sandsynligt, at sygdommen ødelægges inden én af de ikke vaccinerede katte bliver smittet.


Hvornår skal din kat vaccineres

Hvis du køber en killing, er den højst sandsynligt allerede blevet vaccineret for første gang, inden du får den med hjem. Mange vil også have modtaget anden omgang inden de bliver hentet, afhængig af hvor gamle de er. Killinger får deres første vaccination i 8-9 ugers alderen og den anden omgang 3-4 uger efter dette.


En yndig ung killing bliver vaccineret
En yndig ung killing bliver vaccineret

Hvis din killing ikke har modtaget begge doser af sine vaccinationer, så skal du sørge for, at den får det så hurtigt som muligt. Det er altid god praksis at tage en ny killing med til et tjek hos dyrlægen, og det er ofte muligt at kombinere dette tjek med kattens vaccinationer.


Hvornår bør din kat få sine booster vacciner?

Boostere anbefales normalt årligt, men det er altid bedst at spørge din dyrlæge til råds og hold styr på hvilke vaccinationer din kat har modtaget og hvornår. Hvis du har planer om at rejse til udlandet med din kat, eller måske komme den på kattepension mens du er væk, så skal du have dokumentation for opdaterede vaccinationer.


En kat får en booster dosis hos dyrlægen
En kat får en booster dosis hos dyrlægen

Hvordan vaccineres katte

Vaccinationer gives under huden via en indsprøjtning. Dyrlægen niver huden omkring kattens nakke og stikker nålen ind inden vaccinen sprøjtes ind.


En rød og hvid kat får en indsprøjtning hos dyrlægen
En rød og hvid kat får en indsprøjtning hos dyrlægen

Bivirkninger

Nogle katte udviser ingen eller meget milde bivirkninger efter en vaccination, og de fleste katteejere er enige i, at fordelene for kattens helbred langt opvejer den lille risiko der er for bivirkninger. Det kan dog ske at en kat får mere alvorlige bivirkninger af en vaccination, og det er derfor vigtigt, at du ved hvordan det ser ud samt hvad du skal gøre.


En nuttet lille killing leger udenfor
En nuttet lille killing leger udenfor

Almindelige symptomer efter en vaccination der ikke kræver besøg hos dyrlægen (med mindre de varer ved i over 24 timer):

 • Hævelse og ømhed hvor katten blev stukket
 • Mild feber
 • Nedsat appetit
 • Nedsat energiniveau
 • Nysen, hosten, løbende næse og andre milde åndedræts symptomer

Mindre almindelige symptomer der kræver et besøg hos dyrlægen:

 • Vedvarende opkast
 • Kløende hud og tegn på buler/udslæt
 • Hævelse omkring ansigtet og snuden
 • Svær hosten eller åndedrætsbesvær
 • Pludseligt kollaps

For det meste er vaccine fuldstændig sikre og det er et meget lille mindretal, der udvikler alvorlige bivirkninger. Risikoen for at din kat bliver smittet med en af sygdommene er meget større end risikoen for bivirkninger forårsaget af vaccinen.Kommentarer

Der findes endnu ingen kommentarer