Begrænset tilgængelighed som følge af høj efterspørgsel. Se venligst vores side med lager information for at finde flere oplysninger.

Tegn på sygdom hos katte

Den bedste måde at se, om din kat er dårlig, er ved at vide hvordan den opfører sig, når den er sund og rask. Katte er utroligt gode til at gemme en sygdom, hvilket betyder at selv diskrete ændringer i kattens adfærd kan være tegn på alvorlige ændringer i helbredet.


En doven korthåret indekat strækker sine poter
En doven korthåret indekat strækker sine poter

Generelle adfærdsændringer du bør holde øje med:

  • Spisning og drikning
  • Energiniveau
  • Søvn
  • Pelspleje
  • Toiletvaner
  • Vægt
  • Temperament
  • Miaven

Det er også vigtigt at vide, at med nogle af de ovennævnte adfærdsmønstre kan både positive og negative ændringer indikere et problem. For eksempel, en kat der er kommet i kontakt med rottegift vil have en nedsat appetit, mens en kat med orm vil have en større appetit.

Hvis du er bekymret for nylige ændringer i din kats adfærd, er det bedste du kan gøre, at tage den med til dyrlægen og få den undersøgt.


Undersøg din kats øjne

Katte har et rigtig godt syn, hvilket ikke alene er praktisk til jagt, men også til at udtrykke følelser. Det er derfor vigtigt at deres øjne er i god stand. Hvis du mener, at din kat har nedsat syn, er der et par ting du kan gøre for at undersøge det selv, inden du tager den med til dyrlægen.


En ung sort og hvid killing med et par imponerende store gule øjne
En ung sort og hvid killing med et par imponerende store gule øjne

Øjnenes fysiske fremtoning - hvis øjnene ser tågede ud eller har nogen form for overfladiske ridser, så kan dette være tegn på et problem.

Bevæg en genstand langsomt hen imod din kats øjne - når katten har slået sig ned med åbne øjne, kan du bevæge din hånd eller et stykke legetøj langsomt hen imod dens øjne. Hvis din kat ikke fokuserer på genstanden eller reagerer, når du bevæger genstanden hen imod den, så kan der være et problem med din kats syn.

Lys ind i din kats øjne - brug en lille lommelygte eller læselampe til at lyse ind i kattens øjne. En sund reaktion vil være at pupillen bliver mindre og at katten blinker, kniber med øjnene eller vender hovedet væk. En blind kat vil derimod ikke reagere eller i hvert fald kun minimalt, hvis du lyser den i øjnene.

Placér din kat på sofaen og hold øje med hvordan den kommer ned - en sund kat vil hoppe ned uden nærmere overvejelse, men katte med nedsat syn vil strække poterne ud for ligesom at mærke efter hvor gulvet er, inden de hopper.


Undersøg din kats ører

Når du tænker på katte, forestiller du dig sikkert deres ikoniske ører med det samme. Katte har fantastisk god hørelse og har evnen til at pege deres ører for at forbedre hørelse i en bestemt retning. Med så store ører er det ikke overraskende, at de kan få en række problemer med ørerne også.


Et nærbillede af en Khao Manee kats vidunderlige lyserøde ører
Et nærbillede af en kats vidunderlige lyserøde ører

Nogle nemme undersøgelser du kan udføre:

Skidt og voks - En lille smule skidt eller ørevoks er normalt, så det du skal kigge efter er en mere overdreven opbyggelse. Det er bedst at vide, hvordan din kats ører ser ud, når den har det godt, så du selv ved, hvad der er overdrevet for din kat.

Blod, rødme eller inflammation - ethvert af disse symptomer kan indikere skader eller betændelse.

Lugt - ører, der lugter, er som regel et tegn på ørebetændelse.

Kløen eller kradsen - hvis din kats ører klør, kan den have fået øremider.

Kald på din kat fra et andet rum - en nem måde at undersøge om din kats hørelse er i orden, dog er det ikke den mest effektive metode, da stædige katte heller ikke kommer, når man kalder. Hvis du har en egensindig kat, vil du muligvis have større succes, hvis du ryster dåsen med godbidder.


Hvis et af de ovenstående symptomer er til stede, så bør du tage din kat med til dyrlægen og få den undersøgt.


Undersøg din kats mund

Katte har over 130 typer bakterier i deres mund, der forårsager sygdom. Alligevel har de en renere mund end mennesker. Men ligesom os mennesker kan katte også få problemer med bisserne og tandkødet. For at fange problemet inden det udvikler sig til noget alvorligt, bør du undersøge kattens mund regelmæssigt. Hvis du begynder at lægge mærke til, at din kat spiser mindre på grund af problemer med kæben eller munden, så har der højst sandsynligt allerede været et problem i en længere periode.


En smuk lille killing gaber med vidt åben mund
En smuk lille killing gaber med vidt åben mund

Det er nemt at undersøge din kats mund, og det tager kun et par minutter.

Sørg for at katten er afslappet - det er bedst at undersøge kattens mund, når den har lagt sig til rette og slapper af i dit skød.

Løft op i læberne - på begge sider af den øverste kæbe, der hvor knurhårene sidder, kan du løfte huden op og se tænderne og gummerne. Pas på ikke at stikke din finger direkte ind i kattens mund, da den kan finde på at bide dig.

Undersøg tænder og gummer og notér dig om kattens ånde lugter anderledes.

Tandkødets farve - sunde gummer er som regel lyserøde. Brunt, sort eller rødt tandkød er tegn på sygdom.

Vigende tandkød - En kat med tandkødsproblemer kan have tegn på viende tandkød. Dette er når tandkødet trækker sig tilbage fra tanden og kan endda afsløre tandroden.

Plak og tandsten - Hvis du bemærker en opbygning af plak eller tandsten på din kats tænder er det muligt, at der er alvorlige huller i tænderne nedenunder.

Blødende gummer - blod på gummerne eller tænderne er et sikkert tegn på alvorlige tandkødsproblemer.

Knækkede eller løse tænder - det er vigtigt at lægge mærke til knækkede tænder hurtigt, da de kan gøre rigtig ondt på katten, især på længere tid.

Klumper og bumper - unormal vækst på tandkødet kan være indikation for en lang række problemer, så det er bedst at får det undersøgt hurtigst muligt.

Hævede gummer - dette forekommer som regel fordi der er en byld i munden, og det kan være meget smertefuldt.

Ånde - katte er ikke kendte for deres friske ånde, men hvis du synes at din kats ånde er særligt stinkende, så kan det være indikation for et underliggende mundproblem.


Hvis du lægger mærke til nogen af de ovenstående problemer i din kats mund, så er det nødvendigt at tage en tur til dyrlægen snarest muligt. Det er altid bedst at få katten undersøgt af en dyrlæge, når du har mistanke om mundproblemer, da disse har det med at udvikle sig hurtigt og også kan reducere din kats livskvalitet betydeligt.Kommentarer

Der findes endnu ingen kommentarer