Ventetid grundet stor efterspørgsel. Se venligst vores leveringsside for at finde flere oplysninger.

Drægtighed hos katte

Vidste du, at det er muligt, at killinger fra samme kuld har forskellige fædre? Det er derfor, man nogle gange ser søskende katte med forskellige farver og mønstre i pelsen. I dette afsnit kan du finde en masse information om katte parring, drægtighed og hvilke tegn du skal holde øje med i løbet af graviditeten, der kan indikere, at noget er galt.


En moderkat rengør pelsen på sin killing
En moderkat rengør pelsen på sin killing

Katte parring

Parring imellem katte foregår oftest mellem marts og september på den nordlige halvkugle og fra oktober til marts på den sydlige halvkugle, det kan dog foregå hele året rundt. En hunkat kan være i løbetid i 1-2 uger, og cyklussen kan gentage sig hver 2-3 uger. En hunkat i løbetid er som regel meget kælen og ”snakkende”, hun vil rende meget ud for at finde en mage, eller gnubbe sig op ad møbler, andre katte og mennesker. Hvis du ønsker at avle racekatte, er det vigtigt at holde katten indendørs, mens hun er i løbetid, så den ikke parrer sig med herreløse hankatte.

Når to katte gerne vil parre sig, vil hunkatten vise sin villighed ved at bukke sig ned, trampe med bagbenene, og halen er trukket til den ene side. Hankatten bestiger hunkatten og bider sig fast i nakken på hende. Ejakulationen kommer meget hurtigt, typisk indenfor 15-30 sekunder. Hunkatten skriger, da modhagerne på hannens penis forårsager smerte på hende. Hunkatten kan endda finde på at vende sig og angribe hannen. Efter parringen vil hunkatten virke meget ophidset og rulle sig rundt på jorden/gulvet. Dette er helt normalt. Hele parringsprocessen tager mellem 30 sekunder og 4 minutter. En hunkat kan parre sig op til 30 gange i løbet af en cyklus.


Hvordan ved jeg om min kat er gravid?

Hvis din kat ikke er blevet neutraliseret, vil hun højst sandsynligt blive drægtig på et eller andet tidspunkt, med mindre du holder hende indendørs hele tiden. Der er visse tegn, du kan holde øje med for at se, om katten er drægtig.

Din kat viser ingen tegn på at være i løbetiden, når du forventer det, dette er dog ikke altid tilfældet. Hvis din kat har været i løbetid og har været udenfor, er det meget sandsynligt at hun er drægtig. 15-18 dage inde i graviditeten hæver kattens brystvorter op og bliver røde. Du vil opdage hendes opsvulmede mave. Hun har muligvis en øget appetit, og du vil muligvis se redebygningsadfærd. Katten vil finde sig et stille og roligt område, typisk i et skab eller under en seng, og skabe sig en rede. Din kat kan også udvise moderlig adfærd såsom at spinde mere end normalt, og hun kan være mere kælen.


En drægtig kat sidder udenfor i sneen
En drægtig kat sidder udenfor i sneen

Hvordan passer man en drægtig kat

Hvis du tror, at din kat er drægtig, bør du tage hende med til dyrlægen. Dyrlægen kan fastslå om katten er drægtig via en ultralydsscanning eller, hvad der er mere almindeligt, abdominal palpation eller hormontests. I løbet af drægtighedsperioden vil kattens appetit vokse med 50%, så du er nødt til at forsyne hende med ekstra foder. Den øgede appetit forekommer ofte sidst i perioden, hen ved 42 uger. Dette er også tidspunktet, hvor man begynder at kunne se de fysiske tegn på drægtigheden. Drægtige katte har brug for mere protein i deres kost, så det anbefales at fodre hende med et foder, der har et højere proteinindhold såsom killingefoder.

Det er vigtigt at sørge for, at katten ikke videregiver orme til killingerne via modermælken. Hvis katten har fået en ormekur for nylig er hun sikkert stadig beskyttet. Hvis hun ikke har fået en ormekur for nylig, kan det være en god idé at give hende en. I dette tilfælde er du nødt til at få en ormekur fra dyrlægen, da nogle ikke vil være velegnede til drægtige katte. Du bør ikke give katten noget uden først at spørge dyrlægen til råds, da det kan skade hendes killinger.


Hvordan passer man en kat under fødslen

Overraskende nok kan du risikere at gå fuldstændig glip af fødslen. Du vågner muligvis bare op en morgen og finder et kuld rene og sunde små killinger, der bliver passet af deres stolte mor. Hvis du kan, er det dog en god idé at overvære fødslen, så du kan holde øje med om noget går galt, men din kat burde kunne klare fødslen og killinger helt selv, og du bør ikke gribe ind med mindre du er helt sikkert på at noget er gået galt.

Fødslen kan inddeles i 3 faser. Tal med din dyrlæge om hvad du kan forvente og hvordan du overkommer fødslen, inden den går i gang.


Første fase

Den første fase varer som regel 12-36 timer. Dette er fasen hvor fødselsforløbet sættes i gang. I denne fase udviser katten som regel rastløshed, ”snakken”, overdreven pleje eller den trækker måske vejret meget overfladisk. I mange tilfælde går fødslen igennem denne fase uden at du overhovedet opdager det.

Anden fase

Dette er den del af fødslen, hvor din kat rent faktisk føder killingerne. Hendes veer bliver kraftigere og mere regelmæssige, som regel med intervaller på 2-3 minutter. Først kommer fostervandet, så begynder de egentlige presseveer. Det tager 30 minutter til 1 time inden den første killing kommer ud. Killingerne kan blive født med hovedet først eller bagpoterne først. Når først hovedet er ude, bør din kat presse 1 eller 2 gange mere inden killingen er helt ude.

Tredje fase

Efter killingen er født, bider moderen fosterhinden op, bider navlestrengen over og begynder at slikke killingen ren. Moderkagen kommer ud efter hver killing. Du bør tælle, at der er samme antal killinger og moderkager for at sikre, at der ikke er en moderkage tilbage inde i katten, da dette kan give en infektion. Hvis du mener, at der er en moderkage, som ikke kommer ud, bør du kontakte dyrlægen. Der er normalt 30-45 minutters ventetid inden den næste killing fødes. Moderen spiser som regel moderkagerne, da de indeholder en masse næring og hormoner, som katten har brug for at erstatte.


Tips til hvordan du kan hjælpe under fødslen

Hvis din kat er nødt til at presse mere end 2 eller 3 gange for at føde en killing (efter hovedet er kommet ud), har hun muligvis brug for lidt hjælp. Du kan trække killingen meget forsigtigt nedad.

Hvis din kat ikke bider fosterhinden op, så kan du anvende et håndklæde til at gnubbe killingen forsigtigt, ødelægge hinden og tørre den. Efter du har gjort dette, placerer du killingen foran morens mund, så hun kan slikke den ren.

Hvis du begynder at hjælpe din kat, må du sørge for at du har vasket dine hænder grundigt. Hvis din duft kommer på kattens nyfødte killinger, kan din kat komme til at føle sig truet, og i ekstreme tilfælde kan hun afvise killingen på grund af dette. Husk altid at have din telefon ved hånden, så du hurtigt kan ringe til dyrlægen, hvis det bliver nødvendigt.


Tegn der kan indikere at noget er gået galt

  • Din kat har haft presseveer i en time, og der er stadig ingen killing.
  • En killing sidder fast og glider ikke let ud, når du trækker forsigtigt.
  • Store mængder blodigt eller grønt udflåd.
  • Den første killing er kommet ud, men efter en time er der stadig ikke kommet flere.
  • Første fase har varet over 24 timer, og der er ingen tegn på presseveer.

Hvis du observerer nogen af de ovenstående, bør du straks kontakte dyrlægen.


Efter fødslen

Du bør lade din kat få fred og ro til at vaske og fodre sine killinger. Det brude ikke være nødvendigt at håndtere killingerne på nuværende tidspunkt, så moder og killinger skal bare have fred og ro. Hold øje med dem, for at se om der er noget galt, f.eks. hvis katten ignorere sine killinger. Hvis det er tilfældet bør du straks kontakte dyrlægen.


Hvor mange killinger får min kat?

Det gennemsnitlige antal killinger i et kuld er 4-6. En kat kan føde 3 kuld killinger om året i gennemsnit. Så din kat kan få op til 18 killinger om året.


Et kuld sorte og hvide killinger udenfor, på nogle sten
Et kuld sorte og hvide killinger udenfor, på nogle sten

Hvornår bør jeg afvænne killingerne?

Afvænningsperioden begynder ved 4 ugers alderen, og killingerne er som regel helt afvænnet, når de er 10 uger gamle. Lad killingernes moder tage sig af afvænningsprocessen selv. Du skal blot sørge for at forsyne dem med killingefoder, og måske give dem en smule mild opmuntring til at spise det.

I starten skal du introducere dem for foderet ved at blande det med mælkeerstatning (som kan købes i dyrehandler), så det bliver til en flydende vælling-agtig konsistent. I starten kan killingerne nok ikke forstå, hvad det er, og de vil muligvis begynde at lege med maden og lave et værre svineri, men med tiden skal de nok finde ud af det. Nedsæt gradvist mængden af mælk du blander i, indtil du ikke længere er nødt til at blande det med mælk overhovedet. Killingerne skal også have en skål vand ved siden af foderskålen.


Hvornår kan mine killinger komme videre til deres nye hjem?

Killingerne skal være mindst 8 uger gamle inden de bliver flyttet til et nyt hjem. Killinger har meget at lære af deres mor og søskende, såsom sociale færdigheder samt hvordan man bruger kattebakken.

Anerkendte opdrættere lader normalt ikke deres killinger komme til deres nye hjem, inden de er 12 uger gamle. På den måde er man sikker på, at killingerne er fuldstændig afvænnet, renlighedstrænet og socialiseret.


Skal killingerne vaccineres inden de sælges videre?

Killinger skal have deres første vaccination, når de er 8 uger gamle. Sørg altid for at få dem vaccineret inden de kommer videre til et nyt hjem.


Læs mere om de vaccinationer killingerne skal have her. Hvis du er i tvivl om, hvilke vacciner killingerne skal have, så tag en snak med dyrlægen, som vil kunne fortælle dig hvilke vacciner, de har brug for.Relaterede produkter

Kundebilleder

Kommentarer Leave a comment

Der findes endnu ingen kommentarer