Begrænset tilgængelighed som følge af høj efterspørgsel. Se venligst vores side med lager information for at finde flere oplysninger.

Fodring af baby undulater

Det er en tidskrævende og svær proces at håndfodre undulatunger, og det er bestemt ikke noget man skal kaste sig ud i uden en fuld forståelse af, hvad det involverer. Søg altid ekspertrådgivning omkring ethvert aspekt af fodringen, og tag dig tid til at se nogle instruktionsvideoer. Dette vil øge din selvtillid og minimere risikoen for uheld.

Du har muligvis sunde, opmærksomme forældrefugle, der er parat til at gøre alt det hårde arbejde, men du skal stadig vide, hvad du skal gøre, hvis tingene ikke går efter planen. Uheld kan ske i form af alt fra en syg hanfugl (hvilket betyder, at han ikke er i stand til at fodre hunnen, mens hun er begrænset til reden) til en forladt rede. Undulatunger er meget sarte væsner, og hvis uheldet opstår tidligt i opdrætsprocessen - inden for de første to uger - er dine chancer for at fravænne fuglen meget små. At opdrætte en nyudklækket fugl er noget, som ingen udover de allerbedste eksperter indenfor opdræt bør forsøge på.


Fem uger gamle undulater i en redekasse
Fem uger gamle undulater i en redekasse

Fodring af undulatunger

Der findes flere forskellige kommercielle foder og tilsætningsstoffer til undulatunger. Disse bør give den korrekte blanding af næringsstoffer, vitaminer og mineraler, som en babyfugl ville modtage i naturen. Spørg altid en ekspert til råds, inden du vælger et bestemt mærke, og lad dig ikke friste til at træffe et valg ud fra, hvad du kan købe billigt på nettet.

Foder til unger skal blandes i henhold til anvisningen på pakken. Det har en tyk og klistret konsistens, og skal ligesom bjørneungens grød hverken være for varmt eller for koldt. Hvis det er for varmt, kan det skolde fuglens kro og hals. Hvis det er for koldt, kan det sætte sig fast og blive hængende i ungens kro og resultere i en dødelig tilstand kendt som sur kro. Husk at læse anvisningerne.

Foderet, som hver unge modtager, skal måles omhyggeligt og gives ved en temperatur, der svarer til den, der kommer fra en voksen fugl (ungens naturlige foderkilde). Du kan bruge et termometer til at måle temperaturen præcist. Bliv aldrig fristet til at skyde genvej ved at opvarme foderet i en mikrobølgeovn, da dette kan resultere i lommer af høj varme. Den optimale temperatur er mellem 40 og 45°C.

Sådan fodres undulatunger

Maden kan tilbydes på en plastikske med bøjede kanter (dyp enden af en standard plastikske i kogende vand og bøj derefter kanterne indad - dette sender maden ned via en relativt smal sluse) eller ved hjælp af en sprøjte med bred åbning. Du kan også bikse din egen hybride sprøjteske sammen, hvilket mange opdrættere gør.

Sprøjten giver dig mulighed for at måle mængden af mad nøjagtigt og administrere den et lille sprøjt ad gangen. Der er dog en risiko for kvælning at passe på, og det anbefales derfor at bruge en ske, så snart ungen er gammel nok til at spise på denne måde (ved omkring ti dage). Skeen gør det muligt for ungen at sluge maden i sit eget tempo, men efterligner ikke den 'opgylpede strøm' helt lige så godt som sprøjten.

Eksperter vælger undertiden en kro-nål - en slange fastgjort til enden af en sprøjte og indsat direkte i ungens kro. Dette er dog en præcisionsopgave og må ikke udføres, medmindre du ved præcis, hvad du laver.

Uanset hvilken fodringsmetode du bruger, skal alle redskaber steriliseres inden brug, og ubrugt mad skal kasseres. Forbered ikke store mængder og sæt dem i køleskabet - maden skal altid blandes og opvarmes frisk.

Det er vigtigt hele tiden at holde en unge varm, mens du fodrer den. Den skal placeres på et hyggeligt håndklæde eller lignende blødt materiale under fodringen. Målet er at efterligne en blød, lun hunfugl så vidt muligt.

Bank forsigtigt til ungens næb med skeen eller sprøjten, som dens mor ville gøre, og fuglen vil automatisk åbne gabet for at modtage mad. Levér blandingen fra siden og fra en 90 graders vinkel i forhold til næbbet (dvs. fodr den ikke direkte forfra, da dette kan tvinge den øverste del af næbbet for langt opad, og det er ikke den måde, forældrefugle gør det på).

Sprøjt eller hæld ikke al maden ind på én gang. Ungen har brug for tid til at synke og kan let kvæles hvis den får for meget for hurtigt. Den giver dig besked om, at det er nok, ved blot at lukke næbbet og nægte at genåbne. Hvis fuglen ikke har spist sin normale mængde, må du ikke tvinge mere ned. Hvis den manglende appetit vedvarer de næste par gange, skal du søge dyrlægehjælp. En blokeret kro kan undertiden afhjælpes med et lille sprøjt varmt vand og lidt mild massage af kroen - men du skal virkelig vide, hvad du gør. Hav altid dyrlægens eller opdrætterens telefonnummer ved hånden.

Maden vil være ryddet fra ungens kro efter to til fire timer afhængigt af dens alder, og den skal fodres hver tredje til fjerde time. Som nævnt ovenfor, hvis fuglen ikke er sulten, vil den ikke åbne gabet. Fodring er et fuldtidsjob - mindst seks gange om dagen til at begynde med, og du kan først trække dig tilbage ved solnedgang. Ingen sagde, at det ville være let!

Baby undulater vokser hurtigt, og deres madindtag skal vokse med dem. Når de er to uger gamle tager ungerne afhængigt af deres størrelse 2-4 ml ved hver fodring. Efter tre uger øges dette til 4-6 ml og 5-8 ml ved fem uger.

Fodring af en 3 uger gammel undulat

Tingene bliver lettere efter tre uger. Undulatungen ligner nu en sjusket miniaturedinosaur med en behageligt grim blanding af dun og fjer og meget af den karakter og nysgerrighed, den vil have gennem hele sit liv. Fodringen er ikke helt så altoverskyggende en opgave nu - normalt hver fjerde time. Fuglen modtager dog stadig med glæde din opmærksomhed igennem hele 16 timer på en lang sommerdag.


En tre uger gammel undulatunge
En tre uger gammel undulat

Fodring af en 5 uger gammel undulat

Efter fem uger kan du begynde at lægge mad på gulvet eller i skåle og lade undulaten give sig i kast med sit naturlige instinkt for at finde mad selv. Efter seks eller syv uger vil fuglen sandsynligvis være selvforsynende. Du bliver nødt til at holde øje med dens spiseadfærd, da ikke alle undulater bliver uafhængige lige så hurtigt som den gennemsnitlige fugl. Der kan stadig kræves noget håndfodring efter syv uger.


Fem uger gammel undulat sidder på en finger
En fem uger gammel undulat

Kommentarer

Der findes endnu ingen kommentarer