Begrænset tilgængelighed som følge af høj efterspørgsel. Se venligst vores side med lager information for at finde flere oplysninger.

Opdræt af undulater

De fleste undulatejere stopper inden de når så vidt som til at opdrætte unger. Men der er stadig masser af entusiaster, der ynder at øge verdens stadigt voksende undulatpopulation. Hvis de har de rette materialer til rådighed og nok med plads, yngler undulater let, og så længe du giver dem et passende miljø, kan du normalt stole på, at fuglene bare tager sig af tingene uden meget indblanding fra din side.

Undulater i en voliere har tendens til at danne par af sig selv. Mange opdrættere - især dem, der opdrætter fugle til udstillinger - er dog på udkig efter en magisk formel, de to fugle, hvis kombinerede genetiske arv vil resultere i den perfekte udstillingsfugl. I en blandet flok kræver det, at man griber ind for at parre opaline med opaline, toppet med toppet osv. Hvis dit mål bare er farve og variation, vil det dog fungere helt fint bare at lade dem danne par selv og komme i gang.

Hvis dine udvalgte undulater ikke danner par, kan du tage det som et tegn på, at du er nødt til at starte forfra med din undulat-matchmaking. Giv dem en dag eller to før du griber ind - det er almindeligt, at et par fugle i første omgang er en smule defensive eller fjendtlige, hvis de er blevet kastet sammen for første gang af en håbefuld opdrætter.


Blå undulat på en siddepind af træ
En sund undulat sidder klar

Yngelsæson for undulater

Undulater i naturen yngler i de våde forårs- og sommerperioder, hvilket betyder, at de er i rette humør det meste af året i Nordeuropa. De har også brug for lange dage med meget lys for at stimulere parringsinstinktet. I Storbritannien opdrætter mange fugle i november for at få ring på benene af nye fugle i det nye år. Denne årlige ringning synkroniseres den 1. januar i Storbritannien, og det betyder, at der er nye unge fugle klar til forårsudstillinger.

Ynglende fugle kan stimuleres ved hjælp af kunstigt lys. De har brug for 12 timers lys om dagen i løbet af denne tid, og solskinnet, der kommer ind igennem dine vinduer (hvis fuglene er indendørs), er ikke nok til at tilfredsstille deres D-vitaminbehov (sollys er nødvendigt for D-vitamin). Du kan finde passende lysstofrør i en specialiseret dyrehandel - spørg andre opdrættere til råds om, hvor de kan købes samt de specifikke krav til dit bur eller din opsætning.

Ynglealder for undulater

Undulater er fysisk i stand til at yngle efter seks måneder, men bør ikke få lov til det, før de er mindst 10 måneder gamle. En yngre fugl vil ofte ikke være en god forælder. Der er ingen grund til at skynde på dem - når de er modne, kan hunner yngle i fire år og hanner i seks.

Førstegangsmødre lægger nogle gange æg uden for redekassen. Dette er fint, så længe du lægger ægget i kassen som et signal om, at det er her, de andre skal lægges. Når hun først har lagt sig på et æg i den hyggelige redekasse, gentager hun ikke fejlen.

Foder til ynglende undulater

En varieret og nærende kost bør være en fast bestanddel i dine undulaters liv, og du behøver ikke ændre deres standardfoder, mens de yngler. Du bør dog give dem noget proteinrigt tilbehør såsom æggefoder (find opskriften i afsnittet med opskrifter ovenfor).

Ynglebure til undulater

Hvis du holder mange undulater, er du nødt til at give dem et personligt område til at yngle. Dette kan være i form af rum i en voliere, eller du kan installere parret i et ynglebur. Dette skal måle mindst 60 x 40 x 40 cm. Det skal udstyres med standard undulattilbehør - mindst to siddepinde, en mineralblok, en sepiaskal, masser af frø og frisk mad og vand og en redekasse. Buret skal også have to døre - én du kan få adgang til buret igennem og en anden, der giver fuglene passage til og fra reden - hvis du opdrætter fuglene i et bur, skal denne fastgøres udvendigt.

Når ungerne er fravænnet (efter ca. seks uger), skal du overføre dem til et stort bur eller et separat afsnit af volieren. Dette skal forsynes med masser af mad, vand og siddepinde.

Ynglekasse eller redekasse til undulater

Undulater har brug for hulrum til at parre sig og lave rede i - noget der simulerer de træhuller, de foretrækker i naturen. Redekasser lavet af træ er en perfekt erstatning. Undulater er minimalistiske, når det kommer til reden, og har ikke brug for meget mere end et tørt gulvareal at lægge deres æg på, foret med et blødt materiale (ubehandlede træspåner eller strimlet papir vil fungere).

Gulvet i kassen skal have en konkav sektion for at hjælpe ungerne med at få fat - dette forhindrer svømmere, en tilstand hvor fuglens ben stikker ud til siden, hvilket nogle gange opstår, hvis ungen har stået på et hårdt, fladt gulv. (Se afsnittet om svømmere ovenfor).

Sæt kasserne op i din voliere, eller fastgør én på ydersiden af buret (alt efter hvad der er relevant for din opsætning). Dette skal gøres på en sådan måde, at hunnen (og senere ungerne) har adgang til buret via den åbne (dvs. fjernede) dør.

Rengøring af redekassen

Redekasser skal rengøres med en opløsning af en del lys eddike til to dele vand, inden hunnen flytter ind.

Kommentarer

Der findes endnu ingen kommentarer