Begrænset tilgængelighed som følge af høj efterspørgsel. Se venligst vores side med lager information for at finde flere oplysninger.

Betydningen af undulatlyde

Lykkelig kvidren

En staccato af enkelte pip! eller kvidr! er sandsynligvis undulatens mest almindelige lyd. Det er lyden af travl tilfredshed og betyder, at din fugl glædeligt lever sit daglige liv. Støjen fungerer som en non-stop forsikring om, at alt er okay, og hjælper med at binde fuglen i sin flok. Det har også en "her er jeg!" funktion, bare hvis nogen var bekymrede for, hvor den var. Det er den slags støj, en fugl, der ikke kan stoppe med at lave lyde, skal lave, når der ikke er noget af særlig betydning at sige - lidt som en person, der ikke kan holde stilheden ud og skal fylde den med sin monolog.

Ulykkelig kvidren

Kvidren er en alsidig lyd. Ud over den ovenstående kontekst kan den også bruges til at få din opmærksomhed og advare dig om, at der ikke er mere mad eller vand eller om et andet burrelateret problem. Hvis fuglens kvidren er en kraftigere, insisterende pip pip! lyd, er undulaten spændt. Dette kan skyldes nye fugle i nærheden eller fuglelyde (for eksempel kvidrende spurve, der lyder gennem et åbent vindue). Undulaten kalder muligvis et kontaktkald i håb om et betryggende svar fra dens ledsagere (eller fra dig, hvis du er den hovedsaglige ledsager). Det kan også være et tegn på stigende alarm, i hvilket tilfælde dens pippen hurtigt bliver til en skræppen.

undulat skræpper
Spændte eller ulykkelige lyde ledsages af et åbent næb

Skræppen

Dette er den larm, som ingen - inklusive de andre undulater i dit bur - har lyst til at høre. Det betyder, at noget er galt. Fuglen kan være blevet forskrækket eller bange for noget, den kan være kommet til skade, den har måske fornemmet et rovdyr (ægte eller forestillet), eller den kan bare være vred, fordi du ikke har fyldt madskålen endnu. Alternativt kan det bare være et tilfælde af hormonfremkaldt temperament i buret, i hvilket tilfælde det vil passere efter lidt tid. Hunner i yngletid har tendens til at være temperamentsfyldte og støjende.

En betryggende stemme vil ofte gøre hende rolig igen. Hvis hendes fjer er tæt til hendes krop, betyder det, at hun er bange. Et dække over buret vil berolige hende, mens du undersøger, hvad problemet kan have været. Lyde, dampe, andre kæledyr, frække børn?

Snakken

En undulats snak er et tegn på tilfredshed. De lyde, den laver i dette humør, lyder som en mumlet samtale; og hvis du har lært den det, vil der også være genkendelige ord og sætninger i blandt. Undulaten vil sidde stille, mens den snakker, med fjerene pustet op som et synligt tegn på glæde.

Hvis din fugl er en han, vil han også snakke for at prale og bejle til hunner. I mangel af en levende genstand for deres kærlighed, vil undulater ofte snakke og kvidre til deres spejle og tro, at den reflekterede fugl er opmærksom på hvert et pip. Denne amourøse, vrimlende snak ledsages ofte af nikkende bevægelser med hovedet og oprejste hovedfjer.

Sang

Undulater bruger en blanding af kvidren, fløjten, snak, trillen og forskellige andre uddrag, de har hentet (inklusive menneskelig tale), i en kaskade af boblende, tonløs men behagelig sang. De synger ofte sammen og forsikrer hinanden om, at alt er godt, og at alle er i sikkerhed. Sang er altid et godt tegn, der viser, at fuglene er glade og raske.


undulat synger i bur
En syngende undulat er en glad undulat

Skældud

Undulater har en kraftig hvæsende lyd i deres ordforråd, der lyder lidt som tssssk! De bruger den, hvis deres personlige rum er blevet invaderet, og de føler sig defensive. Det høres oftest, når fuglene er i yngletid eller i et overfyldt hjørne af et bur. Det er en advarsel om, at enhver, der irriterer dem, ikke har skræmt dem, men blot fået deres temperament i kog. Hvis du hører denne lyd meget, kan det være et tegn på, at der ikke er plads nok i dit bur, og fuglene konstant træder hinanden over tæerne, så at sige. I en større voliere er skældud simpelthen en del af det daglige territoriale hurlumhej for undulater - især omkring overfyldte foderstationer.

Skærer næb

Undulater tygger ikke mad, når de sidder på en siddepind og laver en knitrende, skærende lyd med næbbet. Dette er undulatens svar på, når en kat spinder. Det betyder, at de er dybt tilfredse og sandsynligvis vil sætte sig til at sove meget snart.

Andre lyde

Undulater har et bredt sortiment af lyde, både musikalsk og umusikalsk. De støder ofte på et pip eller en kvidren, som de finder særligt behagelig, og gentager lyden fra da af som en del af deres faste repertoire. Nogle fugle er inspireret af lyde omkring dem - telefoner, musik, andre kæledyr, biler på gaden og menneskelige stemmer, hvad enten de er ægte eller fra fjernsynet. Andre lyde synes bare at boble op fra fuglens musikalske fantasi.


undulatlyde
Yndlingslyde - undulater er musikalske små sjæle

Undulater er, på trods af deres manglende evne til at holde en god melodi, meget musikalske små sjæle. De stopper, hvad de har gang i for at lytte til den musik, du spiller, og vil normalt deltage og endda sidde i skuffet stilhed, når musikken slutter. Din fugl vil have sine foretrukne genrer, selv en yndlingssang, der vil skabe stor spænding og glæde, hver gang den spilles. Nogle gange vil et stykke musik gøre din undulat vred uden nogen åbenbar grund, så vær altid opmærksom på, hvordan den opfører sig når musikken spiller, og undgå at irritere den med dødsmetal, opera eller hvad det nu engang er, din fugl ikke kan lide.

Undulaters kropssprog

Kropssprog giver dig yderligere tegn på undulatens humør, når den vokaliserer. Hvis dens fjer er trukket tæt ind til kroppen og får den til at se tyndere ud end normalt, så er den bange eller stresset. Hvis den klapper med sine vinger eller spreder dem væk fra sin krop, er det et andet tegn på, at den er dybt utilfreds med noget. Hvis den er sit sædvanlige, let oppustede selv, så er den glad.

Kommentarer

Der findes endnu ingen kommentarer