Begrænset tilgængelighed som følge af høj efterspørgsel. Se venligst vores side med lager information for at finde flere oplysninger.

Undulater og sygdom

Det er ikke en almindelig begivenhed at blive smittet med sygdomme fra burfugle, og hvis du holder undulater, behøver du ikke tage mere end de almindelige forholdsregler - dvs. at holde alt rent, inklusive dine hænder. Risikogrupper med nedsat immunforsvar (spædbørn, ældre, syge) bør dog være langt mere forsigtige og helt undgå at håndtere undulater.


undulat og dreng
Undulater udgør normalt ikke nogen sundhedsfare

Kan mennesker få sygdomme fra undulater?

Kort sagt ja. Men ikke særlig ofte!

Papegøjesyge eller psittacosis er en infektionssygdom, der almindeligvis findes hos papegøjer. Det er en almindelig lidelse, generelt kendt som ornithosis, eller ornitose, når den rammer fugle. Sygdommen ligger normalt i dvale uden at fremkalde symptomer hos fuglen, men kan stadig overføres via møg eller spyt og andre kropsvæsker eller i kropsstøv (skæl) rystet af fjerene. Hos mennesker kan indtagelse eller indånding af en dosis af disse bakterier føre til sygdom, hvis du er uheldig.

Ordet 'uheldig' er meget passende, da mange mennesker arbejder med fugle hele deres liv uden nogensinde at vise nogen symptomer på sygdommen. Men det lønner sig alligevel at være forsigtig. Vask altid dine hænder efter håndtering af undulater eller rengøring af deres bure.

Symptomer fra papegøjesyge hos mennesker spænder fra influenzalignende symptomer og ondt i halsen til høj feber og diarré.

Allergisk alveolitis er en form for allergisk lungebetændelse, der lejlighedsvis rammer mennesker, normalt efter flere års kontakt med fugle. Årsagen til problemet ligger i støv fra fuglefjer og tørret møg.

Når først de astmalignende symptomer er manifesteret, vil fortsat eksponering for fuglene gøre tilstanden værre. I sin kroniske form, hvis den ramte person ikke er stoppet med at trække vejret i disse tilstande, kan processen ikke længere vendes, og lungekapaciteten nedsættes permanent.

Giardia er en af flere tarmparasitter, der findes hos fugle, og ligner faktisk den mere kendte salmonella. Den overføres via fugleklatter og kan derfor forurene bure, undulaters vandforsyning og den omgivende jord (hvis dine fugle er udenfor). Diarrélignende symptomer kendetegner starten på en hurtig tilbagegang og i sidste ende død for fuglene. Mennesker, der får sygdommen, vil også lide af mavetarmproblemer.


undulater og børn
Du skal være meget uheldig for at få en sygdom fra din undulat

Undulater og astma

Mennesker, der er tilbøjelige til astma, vil blive påvirket af undulater. I alvorlige tilfælde vil tilstedeværelsen af en fugl i samme rum som astmatikeren medføre hvæsen og andre symptomer, og den eneste løsning er, at personen forlader rummet. Personer med en mindre alvorlig astmatilstand burde fint kunne opholde sig i nærheden af undulaterne, men kan begynde at udvise symptomer, hvis fuglen flyver frit.

Dette generelle astmatiske problem må ikke forveksles med tilstanden allergisk alveolitis, beskrevet ovenfor.

Kommentarer

Der findes endnu ingen kommentarer