Begrænset tilgængelighed som følge af høj efterspørgsel. Se venligst vores side med lager information for at finde flere oplysninger.

Hvor kommer undulater fra?

Undulater hører hjemme i Australien, og dette er det eneste sted, hvor virkelige vilde flokke kan findes i naturen. Der findes vilde bestande af fuglene andre steder i verden, især i dele af Florida i USA. Disse stammer imidlertid alle fra løsslupne fugle, og selv i områder hvor disse vilde flokke ser ud til at trives, kan en hård vinter udslette dem.


Undulater i deres hjemland Australien
Undulater i deres hjemland Australien

I Danmark vil en vild bestand have meget lille chance for at kunne klare sig gennem den gennemsnitlige danske vinter.

Hvor bor undulater?

Australiens åbne krat- og græsarealer er undulatens naturlige levesteder. Fuglene lyser himlen op over hele fastlandet bortset fra de vådere områder i øst, sydvest og de nordlige kyster. Den føler sig mest hjemme på varme, tørre områder, men aldrig for langt fra vand. Faktisk handler meget af fuglenes rastløse, nomadiske livsstil om at jagte de bedste sæsonbestemte mad- og vandkilder.


Undulat under flyvning
Undulat under flyvning

Denne konstante forfølgelse af den mest rigelige mad og vand betyder, at de vilde undulater rejser flere tusinde mil hvert år. I tider med tørke er de alsidige - og intelligente - nok til at søge skov eller mindre tørre kystområder. Græsfrø er muligvis deres foretrukne mad, men de er ikke kræsne i hårde tider og vil med glæde spise alle former for frugt, blade, planter og endda hvirvelløse dyr. Med denne liberale tilgang til kost er de ofte havnet i problemer hos mennesker, når deres nomadiske livsstil har bragt dem til marker med hvede, byg og andre landbrugsafgrøder.

Vilde undulaters adfærd

Undulater anvender en strategi i naturen, der satser på større sikkerhed i større antal. Hvis du er én af flere tusinder, er der mindre sandsynlighed for at blive taget af et rovdyr. Nogle fugle falder dog byttedyr, og deres mest almindelige fjender er glenter og falke.

Størrelsen på undulatflokke varierer. En typisk samling kan være på alt fra tre til mere end hundrede. Men hvis der har været kraftig regn, og landskabet pludselig spirer undulatmad så langt øjet rækker, kan flokke smelte sammen i titusinder. Dette giver en nyttig sammenhæng for enhver, der overvejer at holde en enkelt undulat - de er naturligt meget sociale dyr og kræver selskab. Hvis du holder én alene, bliver du nødt til at være dens surrogatflok!

Selvom de er alsidige og tilpasningsdygtige, er undulater også vanedyr. I naturen drikker flokken ved daggry og flyver derefter væk på jagt efter mad. De søger skyggefulde grene i løbet af den varmeste del af dagen for at forhindre dehydrering.

I tørkeperioder samles undulater i store antal ved en hvilken som helst pøl, de kan finde, og hvis der ikke er noget overfladevand, har de et uvurderligt trick i deres fjerbeklædte ærme. De lokaliserer fugtig jord og venter på, at kænguruerne ankommer. De har nemlig opdaget på et tidspunkt i deres evolutionære historie, at en kænguru er i stand til at grave efter vand. Med menneskers ankomst var der endnu en potentiel brøndgraver i undulaternes liv. Dette var sandsynligvis udløseren til fuglens udvidelse over store dele af Australien, efterhånden som de fulgte efter graverne.


Undulat i eukalyptustræ
En vild undulat i et eukalyptustræ

I naturen sidder undulater sammen i træer. De bygger deres reder i hule træstammer eller andre hulrum, og deres foretrukne valg af hjem er eukalyptussen. Et modent træ kan være en fuglemetropol, hvor flere undulater tager plads i de mindre huller, mens andre fugle, såsom nymfeparakitter, bor i de større hulrum.

Undulater i fangenskab

Det har været en populær hobby i Storbritannien siden slutningen af det 19. århundrede at holde og opdrætte undulater samt at udvikle nye varieteter af fuglen. Folk der elsker undulater kan nu findes overalt i verden. Der er ikke en enorm mængde genetisk mangfoldighed i undulaten (sammenlignet med for eksempel høns og ænder), og forskellene mellem forskellige varieteter handler i det store hele mest om farve.


Kæledyrsundulater på en siddepind
Kæledyrsundulater på en siddepind

Kæledyrsundulater er som regel også større end dens vilde forfadere med deres mere luftige fjerdragt, der giver indtryk af et større hoved. Se afsnittet Undulat varieteter nedenfor for et mere dybdegående kig på de forskellige undulater.

Undulatopdrættere

Mange dyrehandlere har undulater til salg, men du kan også købe fugle direkte fra opdrættere, der kender den nøjagtige alder på hver fugl de har (hvilket ikke nødvendigvis er tilfældet med større dyrehandlere). Hver region har sine lokale undulatopdrættere. En internetsøgning efter “undulatopdrættere+[din lokale region eller by]” er et godt sted at starte.

Kommentarer

Der findes endnu ingen kommentarer