Limited availability due to high demand. Please see our Stock Availability page for more information.

Historien om undulater

Undulater er blevet holdt som kæledyr siden midten af 1800-tallet, mindre end et århundrede efter at de først blev opdaget af europæere. Britiske sejlere, der vendte tilbage fra deres episke rejse til Australiens østkyst med kaptajn James Cook i 1770, rapporterede at have set flokke af små grønne fugle i så stort antal, at de blokerede for solen. De havde ikke et navn for dem endnu, men dette var uden tvivl undulater.


Wild budgies
Undulater i naturen

Undulaten blev føjet til listen over kendte arter i 1805, da det britiske museums naturhistoriske afdelings assistentholder George Shaw først beskrev den for det videnskabelige samfund. Men det var først i 1840, at det første par blev bragt til England af den engelske fugleentusiast og kunstner John Gould. Fuglene blev inkluderet i Goulds enorme bog, Birds of Australia, der blev undersøgt og udarbejdet i 1830'erne og beskrev 681 australske fugle, og med farvede aftryk der viser hver enkelt art. Den blev oprindeligt udgivet mellem 1840 og 1848 i 36 dele, senere samlet i otte bind.

Gould beskrev undulater som "de mest animerede, muntre små væsener, man overhovedet kan forestille sig", og bemærkede desuden, at de var gode at spise. Han sagde, at fuglen var ualmindelig. Det er muligt, at han ikke stødte på de største flokke og derfor fik et skævt indtryk af bestanden som et resultat deraf. Alternativt kan knapheden have haft noget at gøre med udvidelsen af australsk fåreavl. Undulaten er en jordfodrende fugl, en græs- og frøspecialist, og uanset hvor får dukkede op (for ikke at nævne de mest uvelkomne australske nykommere, den europæiske kanin), var der kun få eller ingen sågræs til rådighed for fuglene.

Uanset dens relative lille bestand i Australien i det nittende århundrede blev undulaten snart meget almindelig i voliererne i Europa, og dens popularitet er aldrig aftaget. Heldigvis er der aldrig rigtig fulgt op på spørgsmålet om fuglens smag.

Dronning Victoria af Storbritannien fik et par undulater i 1845. Tyve år senere blev fuglen importeret i knap bæredygtige mængder. Gould bemærkede, at hvert skib der kom til England fra det sydlige Australien havde undulater med ombord, og hævdede at han havde set fuglehandlere på havnen i London med mere end to tusinde undulater til salg.

Australien, der var bekymret over udtømningen af den indfødte bestand, forbød eksport af undulater i 1894, hvorefter opdrættere i Europa producerede tusindvis af nye fugle. Amerika var mere en langsom i optrækket - der blev holdt fugle i 1920'erne, men landet blev først virkelig ramt af undulatfeberen i 1950'erne.

Den succesrige avl af fuglen i Europa fremskyndede erobringen af kontinentets fuglebur. I slutningen af det nittende århundrede holdt hele spektret af dronning Victorias fugleglade undersåtter undulater, alle lige fra aristokrater til chauffører.

Relaterede produkter

Kundebilleder

Kommentarer

Der findes endnu ingen kommentarer

Skriv en kommentar