Begrænset tilgængelighed som følge af høj efterspørgsel. Se venligst vores side med lager information for at finde flere oplysninger.

Sygdomme hos undulater

Undulater er relativt robuste væsner, men kan stadig blive offer for en lang række sygdomme. Du bør altid få en veterinærekspert til at stille diagnosen. Din opgave som undulatejer er at genkende tegn på sygdom generelt, ved hjælp af de punkter, der er anført i afsnittet om symptomer på sygdom ovenfor.

Megabakteriose

Denne meget smitsomme infektion forårsages af en organisme kaldet megabakterie og er frustrerende svær at få øje på i de tidlige stadier. Organismen inkuberer og formerer sig i fuglen uden nogen tegn på problemer. Det første, du måske bemærker, er, at din undulat taber sig på trods af at spise med sin sædvanlige appetit. Dette skyldes, at megabakterie hæmmer fordøjelsen. Derefter kan du få øje på ufordøjet mad i afføringen, eller fuglen kan kaste mad og slim op. Den bliver også sløv.

Indtil 2004 blev det antaget, at årsagen til sygdommen var en bakterie, men den er nu blevet identificeret som værende en gær med det latinske navn Macrorhabdus ornithogaster. Fejldiagnosen opstod på grund af bakterier, herunder Streptococcus, der udnyttede undulatens hæmmede immunforsvar til at sprede sekundær infektion. Kombinationen af gær- og bakterieangreb fører til en tilstand af svind.

Din dyrlæge vil være i stand til at administrere et lægemiddel til bekæmpelse af organismen og vil anbefale en sund kost for at hjælpe med bedringen. Dette indebærer normalt udeladelse af alle gærfodrende sukkerholdige fødevarer.

Du bliver dog stadig nødt til at holde øje med dine fugle, da megabakterien har en forfærdelig vane for at ligge brak og derefter blomstre op igen et par uger senere.

Candidiasis

Dette er en anden gærinfektion. Candida, den ansvarlige organisme, er en form for svamp og kan blomstre hvor som helst i en undulats fordøjelsessystem fra kroen og nedad. Nogle af symptomerne ligner megabakteriosen - sløvhed, opkastning og løs afføring. Opkasten vil have en grim lugt, og fuglens kro kan svulme op på grund af gasser produceret af Candida-gæren. I fremskredne tilfælde vil undulaten lide af mistet balance og rystelser.

Candidiasis kan kun helbredes med lægemidler, der dræber bakterierne, så en tur til dyrlægen er vigtig. Kuren tager cirka en uge, hvorunder undulatens kost bør kontrolleres nøje for at undgå indtagelse af gærfodrende sukkerarter.

Sur kro

Denne tilstand har mere end en årsag, men alle de mistænkte er medlemmer af gærfamilien. Symptomerne er en hævet kro og surt lugtende opkast. Igen kræver det et målrettet lægemiddel at dræbe infektionen.

gulhovedet undulat spiser på jorden
Candida lurer i undulatens fordøjelsessystem

Nys

Nysen eller hosten er et symptom på forkølelse eller lignende virus i undulatens øvre luftveje. Der vil være en ledsagende løbende næse, eller kager af tørret næseudflåd på vokshuden. Et nys fra en undulat er anderledes end fra et menneske, men det er en lyd, du ikke har hørt fuglen komme med før, og det vil advare dig om, at noget er galt.

Nysen/hosten vil blive ledsaget af andre symptomer såsom sløvhed, hiven efter vejret og meget tid tilbragt på bunden af buret. Fuglen kan være i åndenød og kan finde på at tage fat i burets sider med fødderne og næbbet og strække halsen i et forsøg på at få mere ilt ind. Dens vejrtrækning kan være støjende - det lyder som når en finger gnides på glas.

Forskellige bakterier er involveret i disse forkølelser hos undulater, og i modsætning til en menneskelig forkølelse forsvinder de ikke bare efter et par dage. Du kan bruge et papirlommetørklæde på en tæmmet fugl til at opsuge noget af næsens udflåd, men du skal stadig have fuglen til dyrlægen så hurtigt som muligt.

Papegøjesyge (Ornitose)

Den fuglesygdom flest mennesker har hørt om, fordi den overføres til mennesker (se afsnittet Kan mennesker få sygdomme fra undulater? ovenfor). Chlamydophia psittaci er den organisme, der er ansvarlig for sygdommen, og det anslås, at 1% af vilde fugle bærer sygdommen, et tal der stiger til 30% hos kæledyrsundulater. De fleste af disse er bærere, der ikke selv udviser nogen symptomer, men viderefører sygdommen via deres klatter og spyt. Den bedste måde at forhindre sygdommen i at sprede sig på er derfor at holde burene rene.

En fugl, der bukker under for papegøjesyge, vil have de fleste af de symptomer, der er beskrevet i afsnittet om symptomer ovenfor - sløvhed, pjuskede fjer, vejrtrækningsproblemer, løs grøn afføring, tilstoppet vokshud osv.

Den syge fugl bliver nødt til at besøge en dyrlæge for at få tilstanden bekræftet. Isolering er derefter altafgørende, og buret, som fuglen kom fra, skal desinficeres. Hold godt øje med dine andre fugle for symptomer og fjern enhver fugl, du tror, kan have sygdommen. Dyrlægen vil ordinere medicin eller kan muligvis anbefale, at det er bedst for alle, hvis fuglen bliver aflivet.


En blå undulat på en siddepind
Syge fugle skal isoleres

Polyomavirus

Denne sygdom er forårsaget af et virus kaldet Psittacine polyomavirus, der dræber fugleungerne, inden de forlader reden. Det påvirker ikke voksne fugle, skønt der er mulighed for, at de kan være bærere af virussen. I en mildere form producerer virussen en tilstand kendt som fransk fældning (se nedenfor).


undulatunge holdt i hænderne
Tre uger gammel undulatunge

Sår

Ethvert sår på en fugl kan blive inficeret og føre til blodforgiftning. Dette vil gøre det af med en lille fugl som en undulat meget hurtigt. Hvis du ser spor af blod på fuglene eller i buret, skal du foretage en visuel undersøgelse for at få øje på den sårede. Det kan være et tilfælde af blødende fjer (se ovenfor), men det er mere sandsynligt, at det er en skade. Ethvert kødsår skal henvises til en dyrlæge for antibiotikabehandling.

Forebyggelse er den bedste kur mod dette problem. Sørg for, at buret er fri for skarpe eller spidse genstande, der kan føre til sår.

Svømmere

En tilstand der påvirker unger, der har siddet på et fladt gulv, mens deres knogler udviklede sig, så benene er vokset ud til siderne. Korrekt opsætning af redekassen bør forhindre problemet i at opstå (se afsnittet om redekasser nedenfor). Hvis benene er spredt på denne måde, kan tilstanden sommetider afhjælpes ved at tape benene sammen mellem anklen og knæet i et par dage med tilstrækkelig plads til, at fuglen kan bevæge sig rundt. Snak dog altid med en ekspert, inden du prøver dette.

Kommentarer

Der findes endnu ingen kommentarer