Begrænset tilgængelighed som følge af høj efterspørgsel. Se venligst vores side med lager information for at finde flere oplysninger.

Undulaters adfærd under yngel

Undulatparret når deres klimaks, når hannens vokshud har en klar blå farve, og hunnens er chokoladebrun. De begynder at sidde, fodre og pleje sammen. Du kan hjælpe dem med at komme i parringsstemning ved at give dem noget badevand. Hannen viser sig frem for sin mage med masser af hovednikken og oppustede fjer, mens hans pupiller ofte udvides. Dette ledsages af en boblende, flydende sang, og ofte hidser han sig op til en helt hyperaktiv tilstand af ren syngende og dansende iver.

Hunnen holder øje med og lytter til disse eskapader, men deltager ikke. Hun har sin egen særlige kvidren til ynglesæsonen, og hannen tilslutter sig ofte, når hun begynder på den.

Parring

Hannen bejler ihærdigt til sin mage og banker til hendes næb med sit eget for at stimulere hende. Hunnen løfter til sidst halen i vejret og løfter sine vinger lidt for at fortælle hannen, at hans bestræbelser har været en succes. Hanfuglen 'træder' derefter på hunnen ved at udføre 'kloakkysset' - kontakt ved kloakken (et alsidigt organ til både sædceller, ekskrementer og æglægning, der er fælles for de fleste fugle) og gnider fra side til side. Processen er hurtig, men vil finde sted flere gange den dag.


Ynglende undulater
Ynglende undulater

Undulater der ikke parrer sig

Hvis der ikke sker noget, kan det være, at fuglene er for unge eller for gamle. Hvis de stadig skændes efter et par dage sammen, kommer de simpelthen ikke videre. Somme tider vælger en fugl at være cølibat, sandsynligvis på grund af undertrykkede hormoner. Dette kan være en midlertidig tilstand, eller det kan være en livslang forpligtelse.

Undulaters adfærd i reden

Undulater gør ikke meget ståhej ud af at lave rede. Hunnen vil inspicere redekassen, eller hvis hun ikke er forsynet med en, vil hun begynde at skrabe rundt i burets eller volierens hjørner efter et passende sted. Andre medlemmer af papegøjefamilien ynder at trevle papir og samle tørret græs til at fore deres reder, men ikke undulater. Hvis du lægger disse ting i redekassen for at gøre det varmere og blødere, er det fint, men tro ikke, at hunnen vil hjælpe dig!

En hun, der har følt den hormonelle stigning i ynglesæsonen, kan begynde at søge efter redemuligheder udenfor buret, hvis hun får fri flyvning i et rum. Pladsen bag bøgerne på en bogreol eller det spindelvævede område bag hi-fi anlægget er den slags steder, der vil appellere til hende. Denne adfærd ledsages undertiden af øget aggression. Du kan afholde hende fra at lede efter en rede (hvis du ønsker) ved at begrænse hende til buret i et par dage. Tjek også hendes kost og undgå for meget mad med et højt proteinindhold, da disse har tendens til at skabe den trang til at yngle.

Adfærd inden æglægning

Når parringen er afsluttet, installerer hønen sig i redekassen, arrangerer den minimale indretning og dukker op for at spise og tage for sig af mineralblokken og sepiaskallen. Hannen begynder at fodre hende med opgylpet mad, så snart hun er bundet til reden. Hendes underliv vil være synligt hævet, når æggene udvikler sig, og ligeså hendes kloak. Hendes klatter kan være større end normalt med en lidt anden nuance, da hun oplagrer det protein og de mineraler, hun har brug for. Dette er helt normalt.

Kommentarer

Der findes endnu ingen kommentarer