Begrænset tilgængelighed som følge af høj efterspørgsel. Se venligst vores side med lager information for at finde flere oplysninger.

Skadedyrsangreb på undulatfoder

Undulatmad skal altid være af højeste kvalitet. Så længe dit frø er fra en pålidelig kilde og holdes tørt, og din friske mad virkelig er frisk, så går du ikke helt galt i byen. Der er dog en eller to ting at passe på, især hvis du opbevarer tør mad i løs vægt. Svampe eller parasitter kan ikke alene ødelægge dine forsyninger, men nogle af disse kan også skade dine fugle.

Melbille
En melbille

Hvis du ikke er forsigtig, når du vælger din leverandør af frø og korn - eller hvis du er uhygiejnisk eller bare ren og skær uheldig derhjemme - kan du ende med et parti forurenet mad. Æg og larver fra nogle almindelige parasitter er ikke altid åbenlyse ved første øjekast, og det er let at antage, at tørre frø og korn må være okay. Pas på med det kortvarige blik!

Undulatfoder angrebet af insekter

Hvis du kan se små kryb, der kravler rundt i kornet eller frøet, så har du en fuldkommen invasion af biller eller et lignende uønsket insekt. Hvis kornet oveni købet lugter fugtigt eller muggent, vil forsyningerne være blevet ødelagt af deres afføring og æg, så skil dig af med partiet og tjek med din leverandør. Ligger fejlen hos dem, eller var det dit opbevaringsmiljø, der var problemet?

Hvis du har mistanke om insektangreb, er en måde at indsamle hårde beviser på at tage et glas eller en krukke af frøet og sætte det i direkte sollys (hvilket ganske vist er lettere sagt end gjort på visse tider af året). De små angribere vil blive overophedet og søge mod indersiden af låget og siderne af krukken og dermed vise deres tilstedeværelse. Generelt samles biller sig i bunden af madbeholdere, så det er værd at kontrollere grundigt hver gang din pose eller kasse er ved at løbe tør. Vask den forurenede beholder, og kontroller dine andre opbevaringsbokse. En omfattende rengøring af hele lagerpladsen hjælper med at forhindre en øjeblikkelig gentagelse af problemet.


Kornbille på tæt hold
Kend din fjende - ansigt til ansigt med en kornbillel

Mange insekter og svampe, der angriber, er potentielt skadelige for undulaternes helbred, og der er også den yderligere risiko for, at parasitterne spreder sig til din egen madforsyning (mel, ris osv.). Hvis du fanger problemet tidligt, kan du redde dine forsyninger ved at fryse dem i partier. Dette vil dræbe insekterne uden at skade frøet.

Biller i fuglefrø

Ubudne gæster i form af biller er ofte svære at få øje på. Der findes omkring et dusin forskellige arter af korn- og frøangribere, og det er mindre vigtigt at identificere arten end at tage øjeblikkelig handling. Alle typer kornbille præsenterer det samme problem - madspild - og et middel mod én type vil fungere for alle de andre.

En af de mest skyldige syndere er den savtandede kornbille (Oryzaephilus surinamensis). Med en længde på kun 1 til 3 millimeter er den ikke altid synlig med det samme; men den flyver og kan snuse en sæk korn fra flere kilometer væk, så korn let kan blive angrebet.

Andre almindelige billeformede fjender inkluderer den amerikanske rismelbille (Tribolium confusum), et 4 millimeter langt brunt insekt med gulhvide larver, og i samme størrelse, den rødbrune rismelbille (Tribolium Castaneum), som også angriber opbevarede krydderier og tørret frugt.

Kornsnudebillen (Sitophilus granarius) kan også blive et problem sammen med dens fætter rissnudebillen (Sitophilus oryzae). De har en karakteristisk lang 'snude' og bliver op til 3 millimeter lange. Hvis dine korn ikke er forseglet i lufttætte beholdere, bliver de hurtigt til en legeplads for disse biller. Undersøg individuelle korn for afslørende huller - det er her, larverne er kommet fra.


Rissnudebiller
Rissnudebiller

Hvis du fanger problemet tidligt, inden den mugne lugt har sat ind og fordømt hele partiet til skraldespanden, kan du fryse frøet i partier i 48 timer for at dræbe billerne. Hvis problemet er snudebiller, skal du tage frøet ud af fryseren efter 48 timer, lade det stå i to dage og derefter fryse det igen for at gøre det af med de overlevende. Giv din lagerplads en grundig rengøring i mellemtiden.

Møl i fuglefrø

Hvis du ser spindlignende strukturer i kornet, der får det til at klæbe sig sammen, så har du med fransk kornmøllarver (Sitotroga cerealella) at gøre. De spinder silkepupper, inden de omdannes til voksne møl.

Voksne møl, op til en centimeter lange, kan også angribe kornet. En anden synder af samme størrelse er frømøl (Hofmannophila pseudospretella). Dette er et almindeligt, lille møl, der findes i de fleste hjem i hele Europa. Begge disse møl lægger masser af æg, og et par uger efter at de først fløj ind, vil der være tusindvis af larver, der vrider sig gennem dit undulatfoder. Disse lysebrune larver med rødbrune hoveder har samme størrelse som de voksne møl.


Melmøl
Melmøl

Nogle fugleholdere redder mølinficeret korn ved at fryse det i et par dage for at dræbe ubudne gæster. Insekterne selv er ikke giftige for undulater. Denne metode er fin, så længe æggene ikke er klækket - hvis dit frø allerede har nået den 'trådlignende struktur', kan du ikke redde det.

Forebyggelse er igen den bedste kur. Hvis undulaterne holdes indendørs, skal du holde alle overflader rene og ikke glemme at støvsuge i alle nicher og hjørner, hvor møl kan skjule sig. Du kan også købe feromonbaserede mølfælder. Hvis du vælger at bruge disse, skal du opbevare dem uden for rækkevidde af frit flyvende undulater for at undgå, at fjer sætter sig i fældernes klæbrige indre. Et lys i et mørkt rum vil også tillokke de uheldige møl: deres hjerner er programmeret til at navigere ved lyset på himlen om natten, og dit lys vil være en stor, fed, uimodståelig måne med en ubehagelig overraskelse. Nogle ejere anvender en mindre blodtørstig urtepose med afskrækkende virkning, dette er dog mere effektivt for det almindelige klædemøl (Tineola bisselliella) end for kornmøl. Anbefalede ingredienser inkluderer laurbærblade, kanel, nelliker, eukalyptus, tørret citronskal og sorte peberkorn.

Mider i fuglefrø

Hvis dine forsyninger udvikler en muggen lugt uden tydeligt tegn på biller eller møl, kan det være på grund af mider. Melmider (Acarus siro og Tyrophagus putrescentiae, normalt) er de mest almindelige syndere, og de er potentielt dødelige for undulater, hvis de indtages. De er små - vanskelige at få øje på i en lille pose mel, og stort set umulige i en sæk korn. Nogle er endda usynlige for det blotte øje. Den mugne lugt er dog afslørende.

For at tjekke for mider skal du lægge en bunke korn eller frø i en lille skål eller kop, så beholderen er fyldt, og gøre siderne på stakken så stejle som muligt. Hvis der er mider, vil de arbejde sig igennem kornet i skålen som regnorme i jorden og flade det ud. Der kan også være et par korn liggende uden for skålen. Desværre er der ikke noget andet middel end at droppe dine forsyninger og rengøre din lagerplads.

Skadedyr i voliere

Hvis dine fugle er udendørs, er det som en festinvitation til alle mulige slags hvirvelløse gatecrashers. Fluerne og hvepsene kan du ikke gøre noget ved, og de er ikke et sådant problem. Myrer er en anden sag. De vil blive tiltrukket af frisk mad i burene og kan nå skadedyrsmængder, der kan forårsage reelle problemer, især for fugle på rede eller unger. Undulater er normalt ikke insektædere, så de giver ikke en hånd med at holde antallet af myrer nede.

Myregift kan ikke bruges sikkert i selve volieren; selvom du dog kan bruge det som en slags kemisk vold udenfor buret. Nogle ejere sværger også ved effektiviteten af stødt kanel, og dette kan bruges sikkert inde i buret. Det siges også at afskrække kakerlak- og havebilleindtrængere. Lignende påstande er blevet fremsat for pulveriseret, knoglemel, cayennepeber, kridt, trækul, kaffegrums og talkum (ikke den duftende sort, der kan forstyrre undulatens mave). Agurkeskal har også en mild afskrækkende virkning, så det er også værd at prøve.


Unge undulater i en udendørs voliere
Unge undulater i en udendørs voliere

En anden forsigtig tilgang til myre- og billeafskrækkende midler er at blande cidereddike og vand eller knust hvidløg og vand og sprøjte på myrernes spor og på en hvilken som helst fodringsstation, hvor de er samlet. Citronsaft er også effektivt. Sprayen vil ikke skade fuglene (så længe du ikke sprøjter den direkte på dem). Inficeret frugt osv. skal smides væk. Tag et kig en time senere, og sprøjt problemområder igen. Hvis du kan spore myrerne tilbage til deres rede, kan du angribe dem med myregift eller påføre dem en tsunami af kogende vand. De kommer tilbage; men målet her er at opnå så meget forebyggelse og skadesbegrænsning som muligt i en verden fuld af modstandsdygtige myrer.

Bananfluer (Drosophila) er en anden uvelkommen gæst, og hvis du ser en, kan du garantere en sværm af dem om et par dage. Du kan holde antallet nede ved hjælp af bananfluefælder - placer beholdere med vineddike eller æblecidereddike i volieren. Disse skal have låg med huller i, så fluerne kan komme ind, men gør det svært for dem at finde vej ud. Det skal være et låg, som undulaterne ikke kan ødelægge. De drikker ikke eller tager skade af indholdet, men de vil frigive fangede fluer.

Hvis myg er et problem, skal du tackle dem ved deres kilde. Myggelarver klækkes ud i stillestående vand - åbne vandtønder, efterladte spande, plantebeholdere, havedamme. Skil dig af med eller dæk alle de vandkilder, du kan. En film af vegetabilsk olie på en åben vandtønde fungerer også: larverne kan ikke trænge igennem den for at få adgang til luft og drukner. Hvis du har en dekorativ dam, skal du fylde den med guldfisk eller elritser, som spiser insekterne. Hvis din dam handler mere om frøer og salamander end karper og Zen, vil introduktion af fisk ødelægge økosystemet, da de vil tage for sig af æg. Det er et valg, du bliver nødt til at tage, hvis myg er et reelt problem.

Kommentarer

Der findes endnu ingen kommentarer