Begrænset tilgængelighed som følge af høj efterspørgsel. Se venligst vores side med lager information for at finde flere oplysninger.

Undulat fældning

Fældning er en del af undulatens årlige cyklus og involverer en gradvis udskiftning af alle fjerene. Processen er gradvis for at sikre, at fuglen stadig er i stand til at flyve og holde sig varm, mens den fælder. En undulat skal aldrig have skaldede pletter i løbet af denne tid - hvis den har det, kan det være et tegn på sygdom eller stress. De nye fjer vises først som hvide, skarpe stubbe. Disse giver undulatens hoved et underligt, strithårsudseende.

Ingen fjer er sikrede imod fældning - de store samler sig i bunden af buret, og mange af de mindre, dunede fjer vil svæve henover dine møbler og dit gulv, så lette og ubetydelige, at de næsten er umulige at feje op. En våd klud hjælper, men en støvsuger er den bedste måde at fjerne dem på, så længe dine fugle ikke går i panik, hver gang de ser og hører den. Hvis du har rengjort huset regelmæssigt, burde de være vant til støvsugeren, når du sætter den løs på de undslupne dun. Hvis du ikke rengør huset regelmæssigt, har du lov til et øjebliks forlegenhed, inden du griber den våde klud.


grøn undulat holder en fjer
Ligesom alle andre fugle har undulater en årlig fældning

Fældningen bør tage to til tre uger før den er fuldført. Når primære og halefjer falder ud, føler en undulat sig muligvis ikke helt tryg ved at flyve, så bliv ikke bekymret, hvis den holder sig lidt til siddepindene. En fugl, der er vant til at flyve rundt i din stue, kan vælge at tage en stille dag derhjemme, og igen er dette normalt. Den kan også se lidt pjusket ud, mens de nye fjer trænger sig gennem de udtyndede hoved- og halsfjer.

Du kan hjælpe processen ved at sikre, at madskålen altid er fyldt op og en mineralblok altid er tilgængelig. Spirede korn og frisk grønt er godt foder, der giver de vigtige ting, som en undulat har brug for til en stærk fjervækst.

Problemer med fældning

Nogle gange går fældningsprocessen i stå, normalt på grund af underernæring eller stress. Hoved- og halsområdet vil se magert ud, og nogle nye fjer vil have sorte eller brune spidser. Enhver unormal form for fjervækst eller fjertab skal henvises til en dyrlæge, der vil diagnosticere problemet og anbefale en behandling for at få din undulat til at fælde igen.

Der findes også en tilstand kendt som fransk fældning, hvor fjer falder ud og ikke vokser tilbage - se afsnittet om undulatfjer og fransk fældning nedenfor.

Undulat adfærd under fældning

Uerfarne undulatejere bliver ofte bekymrede, når deres fugle fælder for første gang, da deres personlighed ser ud til at ændre sig, og deres energiniveau er lavt. Fældning forårsager dem ikke noget fysisk ubehag, men har en tendens til at gøre dem mere passive end normalt. Fældende fugle vil ofte sidde i lange perioder uden at sige eller gøre meget. Ældre fugle benytter lejligheden til at få nogle ekstra timers søvn. Nogle gange kan en fugl være mere anspændt end normalt og vil gå i panik over en pludselig lyd eller bevægelse. Du vil kun møde vred skræppen og forsøg på at bide din hånd, hvis du forsøger at pacificere fuglen, så det er bedst bare at lade anfaldet passere.

Kommentarer

Der findes endnu ingen kommentarer