Begrænset tilgængelighed som følge af høj efterspørgsel. Se venligst vores side med lager information for at finde flere oplysninger.

Kattepels farver og mønstre

En af de vidunderlige ting ved katte er det store udvalg af pelsfarver og mønstre, der findes, og som gør hver kat unik. Når du skal vælge hvilken type kat du kunne tænke dig, er det spændende at lære om alle de forskellige typer pels, og de farver der findes. Tro eller ej, nogle katte ser endda ud som om de har overskæg. Genetiske mutationer kan forårsage de mest vidunderlige farvede pelse, og selektiv opdræt har også produceret nogle smukke mønstre.

Her kan du se de grundfarver, katte findes i.

  • Hvid
  • Sort
  • Rød (orange)
  • Blå / Grå
  • Creme
  • Chokolade
  • Cinnamon
  • Fawn

En nysgerrig lille tabby kat gemmer sig i en papirspose
En nysgerrig lille tabby kat gemmer sig i en papirspose

Herunder er en liste over de mange farverige pelsmønstre.


Solid / ensfarvet

Dette er den nemmeste pelstype at genkende, fordi katten kun har én farve overalt. Hvis en kat har bare en plet i en anden farve på sig, betragtes hun ikke som havende en solid pelstype.


En ensfarvet sort kat
En ensfarvet sort kat

Bicolor

Bicolor er, når en kat har en hvid frakke med pletter af en anden farve, for eksempel sort eller tabby. Som man kunne forvente, er der mange forskellige variationer. Denne pelstype forårsages af et bestemt gen, der giver hvidplettethed. Du vil undertiden høre tofarvede katte omtalt som at have magpie (tilfældige pletter), harlequin (tilfældige pletter med farvet hale), hoved og ryg (farvet hoved med farvet sadel på ryggen) eller van (farve på ører/toppen af hovedet og farvet hale).


En smuk sort og hvid bicolor kat
En smuk sort og hvid bicolor kat

Tabby

Den mest almindelige pelstype for katte rundt om i verden. Der er 4 variationer af en tabby. En stribet tabby (også kendt som en makrel tabby); hvilket er når en kat har lodrette striber, der løber fra ryggen til maven. En klassisk tabby (også kendt som en blotched tabby); når der er et hvirvel mønster, der skaber en marmoreret effekt. Spotted tabby; som navnet antyder giver denne tabby variation pletter. Ticked tabby; en ticked tabby kat har normalt stribede ben og hale (dog ikke altid), mens resten af kroppen er spraglet med agouti hår. Agouti hår vil sige, at hvert enkelt hår er mere end en farve.


En tabby kat med en helt utrolig pels
En tabby kat med en helt utrolig pels

Tortie

Tortie er en blanding af rød (orange) og sort. De findes i forskellige fortyndinger, hvor de mest fortyndede tortier er blå og creme. Dette mønster ses hovedsageligt hos hunkatte. Tortier kan også variere i forhold til, om de to farver er godt blandet sammen eller om farverne viser sig i tydeligt adskilte pletter. Man kan få en blanding af en tabby og en tortie, også kendt som en 'torbie'. Disse har tydelige markeringer af begge pelsmønstre.


En kat med tortie pels
En kat med tortie pels

Calico (trefarvet)

Dette mønster består af rød (orange), sort og hvid farve. Ligesom tortie kan calico mønstret blive fortyndet og give grå, creme og hvide pletter.


En smuk Calico kat går en tur i græsset
En smuk Calico kat går en tur i græsset

Colourpoint

Colourpoint er, når pelsen er mørkere i ansigtet, på poterne og på halen. Det menes at være forårsaget af et gen, der får den køligste del af kattens krop til at blive mørkere i farve.


En colourpoint kat med et smukt mønster
En colourpoint kat med et smukt mønster

En coloupoint kat fødes uden de tydelige mørkere markeringer, men udvikler dem, efterhånden som den vokser. Et videnskabeligt eksperiment har desuden vist, at hvis man holder colourpoint killinger i et varmt rum, vil de mørkere markeringer ikke udvikle sig.Kommentarer

Der findes endnu ingen kommentarer