Begrænset tilgængelighed som følge af høj efterspørgsel. Se venligst vores side med lager information for at finde flere oplysninger.

Når en kat møder en hund for første gang

Mange kæledyrsejere vil være fyldt med historier om hvordan deres hunde og katte elsker at putte og endda lege sammen. Når din kat er faldet til i sit nye hjem, kan du begynde at overveje at introducere den for din hund. Den bedste måde at introducere en hund og en kat på er i et roligt miljø under opsyn.


En hund og en kat mødes for første gang og snuser til hinanden
En hund og en kat mødes for første gang og snuser til hinanden

Forstår din hund grundlæggende kommandoer?

Før du får din nye kat, er det afgørende, at din hund kender nogle grundlæggende kommandoer. Hvis din hund kender kommandoer som sit/dæk/bliv og er lydig, så burde det være helt i orden. Det er vigtigt, at din hund vil lytte til disse kommandoer og ved, at det ikke er tid til leg, når den møder din nye kat.


En hund lærer at sidde
En hund lærer at sidde

Det første møde

  • Timing - Når du kommer hjem med en ny kat for første gang, må du ikke forhaste dig ud i at lade dyrene møde hinanden. Dit hus er et nyt og muligvis skræmmende miljø for din kat, og det er vigtigt at give den tid til at vænne sig til de nye lugte og omgivelser. Dette kan tage alt fra et par dage til en uge eller længere. Følg disse trin for at hjælpe din kat med at falde til og reducere stress. Én måde du kan hjælpe dine kæledyr til at vænne sig til hinandens lugt er ved at bytte deres sengetøj, inden de mødes.

  • Rammerne - Når du beslutter dig for at dine kæledyr er klar til at mødes, skal du sørge for, at huset er stille og undgå at have gæster eller små børn i nærheden. På den måde kan du holde mødet så roligt som muligt og hjælpe din hund med at fokusere på dine kommandoer. Det er også en god idé at gå en lang tur med din hund inden mødet, så den er mindre overgearet.

  • Brug en snor - Til de allerførste møder er det en god idé at have din hund i snor og få den til at sidde og blive inden katten kommer ind i rummet. Det vil hjælpe din hund til at forstå, at din kat ikke betyder leg.

  • Flugtvej - Giv din kat en flugtvej (dette kan være høje møbler, et vindue, en kattelem e.l.). På den måde kan din kat forlade situationen uden at føle sig fanget, hvis den begynder at føle sig truet.

  • Positiv forstærkning - Hav hundens godbidder til rådighed, så du kan belønne din hund for god adfærd og lydighed. Det er vigtigt ikke at straffe din hund, da dette kan få din hund til at forbinde din kat med et negativt resultat. For dårlig opførsel giv et fast nej og gå tilbage til sit/dæk/bliv kommandoer.

  • Gentag efter behov - For nogle katte og hunde vil introduktionen gå helt glat og det tager måske kun et par kontrollerede møder, før du er tilfreds, men for andre kan det tage flere møder om dagen i løbet af nogle uger. Når din hund forbliver rolig med hundesnoren på, kan du fjerne snoren, men husk altid at give din kat en flugtvej, hvis tingene eskalerer. Det vigtigste her er ikke at skynde sig gennem introduktionerne, nogle hunde kan have brug for meget længere tid, før du føler, at de kan være sammen med en kat.

En Bassethund hviler hovedet på en tabby kat
En Bassethund hviler hovedet på en tabby kat

Hvad kan du forvente

  • Leg - Nogle hunde vil se en kat, som de ser en hund og ønsker at lege med den. Dette er ikke ideelt, da katten højst sandsynligt vil fortolke det som aggression, og kan forårsage stress eller skade for et eller begge dyr.

  • Jagtinstinkt - Nogle hunderacer har meget stærke rovdyrinstinkt og vil handle aggressivt, dvs. forfølge/stirre på katten. Det er her, trinene ”gentag efter behov” og ”positiv forstærkning” er meget vigtige for at bryde denne adfærd. Nogle gange vil dette instinkt være meget svært at bryde, og du vil måske aldrig kunne lade dine kæledyr være sammen uden opsyn.

  • Undgåelse - Nogle gange vil dine kæledyr helt undgå hinanden. Selv om det ikke i sig selv er en dårlig ting, kan det betyde stress for din kat, hvis den er nødt til at være i samme rum som hunden (f.eks. natten over).

  • En advarsel om killinger - En hund kan meget nemt dræbe en kat, og det er en endnu større trussel, hvis katten er en killing. Det kan være bedst at vente til din killing er voksen, før du forsøger dig med et møde imellem dem. Dette er især vigtigt, hvis din hund er meget livlig og legesyg.Kommentarer

Der findes endnu ingen kommentarer