Begrænset tilgængelighed som følge af høj efterspørgsel. Se venligst vores side med lager information for at finde flere oplysninger.

Er min høne skruk?

Fra tid til anden vil høns blive skruk og bliver ubøjeligt siddende i reddekassen på ubefrugtede æg. Det er mest almindeligt for høns at blive skruk i sommermånederne, men det kan ske på alle tider af året. Det vides ikke nøjagtigt hvorfor høns bliver skruk, men det menes, at moderinstinktet er så stærkt hos nogle høns, at de forsøger at udruge æg, lige meget om de er befrugtede eller ej. Nogle racer har større sandsynlighed for at blive skruk end andre, for eksempel Kochin og Silkehøns.


En hønemor passer godt på sine nyudklækkede kyllinger
En hønemor passer godt på sine nyudklækkede kyllinger

Tegn på en skrukhøne

Du vil hurtigt finde ud af det, hvis du har en skruk høne på hånden, deres opførsel ændrer sig nemlig meget. Det første du opdager er sandsynligvis, at din høne er ret gnaven. Herunder finder du en liste over tegn på, at din høne er skruk.

  • Hun vil nægte at forlade redekassen
  • Hun puster sig op og strutter med sine fjer, for at se større ud
  • Hun hakker og siger truende lyde, når du forsøger at fjerne hende fra redekassen
  • Hun løber tilbage til redekassen, efter det er løkkes dig at fjerne hende
  • Hun plukker sine fjer på brystet

Hvordan stopper man en høne i at være skruk

Der er forskellige metoder, man kan tage i brug, når man har en skrukhøne. Nogle indebærer at man accepterer, at hun er skruk, eller bruger hende til at udruge æg. Andre metoder går ud på at afholde hende fra at være skruk. Nogle metoder fungerer bedre end andre med hensyn til hvor effektive, de er.

  1. Lad hende være - En skruk høne vil forblive skruk i cirka tre uger, det er nemlig den tid, det tager at udklække æg. Du kan derfor vælge bare at lade det gå over af sig selv. Når du vælger denne taktik, skal du sørge for at fjerne hønen fra redekassen et par timer hver dag for at sikre, at hun får noget at spise og drikke. Du bør ikke bekymre dig om, om hun optager al pladsen i redekassen, da de fleste høns har det fint med at deles om en redekasse til at lægge æg i. Hvis du har en særligt aggressiv skrukhøne, kan hun dog godt finde på at hakke på de andre, når de forsøger at lægge æg. I sådan et tilfælde bliver du muligvis nødt til at give dem en alternativ redekasse at bruge. Det kan være en god ide at lukke din skrukhøne udenfor hønsehuset, når du ved, at alle de andre høns har lagt deres æg. Vi anbefaler, at du bruger handsker, når du skal flytte en skruk høne, hun vil nemlig være meget sur, og hun vil gøre alt hvad hun kan for ikke at blive smidt ud.

  2. Køb nogle befrugtede æg - Hvis du har lyst til at udklække æg og få dine egne små kyllinger, så kan du ligeså godt få det meste ud af din skrukhøne ved at købe nogle æg, hun kan udruge. Det er meget nemmere og meget mindre besvær at få en høne til at udruge æg end at skulle bruge en rugemaskine. En høne vil tage sig af hele processen - fra rugning til udklækning, og hun lærer de små at være kyllinger! Hvis du aldrig har prøvet det før, er det bedst at spørge en hønseholder med erfaring til råds.

  3. Dyp hendes underside i vand - Når en høne er skruk, stiger hendes kropstemperatur. Idéen bag denne metode er at køle hende ned for at stoppe hendes skruk. Dyp blot undersiden af din skrukhøne i en spand med koldt vand. Nogle hønseholdere sætter spørgsmålstegn ved, hvor effektiv denne metode er, da det ofte kun distraherer hønen, mens hun tørrer sig. Denne metode bør kun bruges i de varme sommermåneder.

  4. Placér isterninger eller frosne ærter under hende - Denne metode er igen baseret på idéen om at køle hønen ned, men gør det samtidig ubehageligt for hende at ligge i redekassen.

  5. Skab en skruk-indhegning - Hvis du har et bur af en art, kan du placere din skrukhøne inde i dette med foder og vand. Buret vil være ubehageligt for hende og vil forhåbentlig køle hende af, hvilket vil stoppe hendes skruk. Det er forskelligt fra høne til høne, hvor længe det tager for hønen at afholde med at være skruk. Normalt er det nok med cirka tre dage. Du vil vide, når din høne ikke længere er skruk, da hun ikke længere vil puste sig op og stritte med fjerene, og hvis du lukker hende ud, skynder hun sig ikke længere hen i reden. Det virker måske grusomt, men på længere sigt kan dette være mere nådigt end at lade hende sidde på en tom rede i ugevis, mens hendes helbred gradvist forringes.


Kommentarer

Henrik, 25 maj 2020

Bare lige et sprogligt input: når noget er en succes, lykkes det. Så i datid hedder det at "det lykkedes". Det danske sprog er ikke nemt. Artiklen om skruk høns er ellers meget udmærket og oplysende. Jeg kan tilføje at 2 dage under en murerbalje er også grusomt, men det virker ! Selvfølgelig fik den mad og vand et par gange i døgnet.