Begrænset tilgængelighed som følge af høj efterspørgsel. Se venligst vores side med lager information for at finde flere oplysninger.

Hønseavl

Der findes mere end én måde at udvide din hønseflok på. Du kan købe nye høns, eller du kan avle de høns du har i forvejen. Tanken om at udruge og udklække dine egne små kyllinger er enormt spændende, og mange hønseholdere vælger at gøre dette. Hvis du er interesseret i at udstille høns, vil du helt sikkert komme til at opdrætte dine egne udstillingshøns. Det kan være rigtig sjovt og en proces, som hele familien vil glæde sig over. Hvem vil ikke gerne have små søde kyllinger rendende rundt i haven?


En flok små kyllinger under en varmelampe
En flok små kyllinger under en varmelampe

Opsætning af din flok avlshøns

Hvis du ikke allerede har en hane, er du nødt til at skaffe én fra en anerkendt opdrætter. Hvis du vil avle høns til formål for udstilling, skal du finde en opdrætter, som har et godt ry for at udbyde forældre med gode gener. Du bør opstarte din flok om foråret.


En smuk rød junglehane
En smuk rød junglehane

Derefter skal du enten bygge eller købe en avlsgård, altså et separat område hvor din flok avlshøns skal bo. De skal have deres eget hønsehus og egen hønsegård. En flok avlshøns består af én hane og flere (6-10) høner. Du skal sikre dig, at alle hønsene i din avlsflok er sunde og fri for både infektion og parasitter.


Parring

En hane vil parre sig med flere høner på én dag. Parringsprocessen kan tage hårdt på dine høns, da det involverer fjerplukning og nogle gange giver hende sår. Det kan være en god idé at anskaffe et dækken til din høne, for at beskytte hende og undgå skader.


En hane parrer sig med en høne
En hane parrer sig med en høne

Under parringen vil din hane bejle til hønen, ikke alle haner er dog lige romantiske, og nogle af dem vil måske slet ikke bejle overhovedet. Bejleriet består sædvanligvis af, at hanen breder sine vinger ud og trækker dem henover jorden, mens han går sidelæns. Han kan også finde på at samle ting op og tabe dem for at få hønens opmærksomhed. Når hanen har fået hønens opmærksomhed, vil hun normalt gøre sin ryg flad og bøje sig ned. Hanen vil nu kunne springe op på hønen, hvor han holder fast i hendes nakkefjer for at få balancen. Hanens kønsorganer sidder lige indenfor hans åbning. Hanen og hønen samarbejder om at få de to åbninger til at mødes. Hele parringsprocessen varer cirka et minut fra start til slut.


Befrugtede æg

Du vil være nødt til at hente æg regelmæssigt, selv hvis du har planlagt at din skrukhøne skal udruge æggene. På den måde kan du udvælge de bedste æg for hende at ligge på. Det siges også, at 24 timers opbevaring af de befrugtede æg, inden udrugningsprocessen sættes i gang, sikrer en vellykket udklækning. Befrugtede æg bliver ikke til et foster medmindre de udruges rigtigt.

Når du henter æggene, skal du sørge for at have rene hænder, så du ikke overfører noget sygdomsfremkaldende til æggene igennem deres porøse skaller. Vær ekstra forsigtig med ikke at ødelægge æggene. Det er også meget vigtigt at holde reden fri for møg og mudder, så æggene holdes rene. På den måde skal du ikke bekymre dig om at rengøre æggene inden udrugningen. Hvis du er nødt til at rengøre æggene, gøres dette med et desinfektionsmiddel til æg og varmt vand. Når du udvælger æg til opbevaring og udrugning, så vælg dem der er ensformige og ikke har nogen revner.

Når du opbevarer befrugtede æg, skal du opbevare dem med den spidse ende nedad i æggebakken. De kan opbevares i op til 7 dage inden du sætter gang i udrugningen. Opbevar dem ved 13°C, et sted med høj luftfugtighed. Du bliver også nødt til at vende æggene, så den indre membran ikke kommer til at sidde fast på yderskallen. Du kan bare placere en tyk bog eller en tom kasse under den ene ende af æggebakken og skifte ende én gang om morgenen, og igen om aftenen for at hælde æggene i den anden retning.


Udrugning af æggene

Du har to valgmuligheder, når det kommer til udrugningen af dine befrugtede æg. Du kan enten bruge en rugemaskine eller en skrukhøne. En rugemaskine er mere pålidelig, men kræver mere af din opmærksomhed. Klik her for at finde mere information om at udruge og udklække æg derhjemme.


Befrugtede æg i en rugemaskine
Befrugtede æg i en rugemaskine

Din skrukhøne skal have sin egen rugekasse. Et kaninhus kan for eksempel være en god mulighed, da det giver hønen et mørkt og roligt sted at ligge samt et adskilt område til mad of vand. Redekassen til en skrukhøne skal desuden være fugtig. For at opnå dette kan du skære nogle græstørv, som passer ind i redekassen. Vend græstørven med jordsiden opad og lav en lille fordybning så æggene vil blive liggende. Dæk det med et friskt lag redemateriale. Flyt din valgte skrukhøne over i den nye redekasse, placer nogle falske æg under hende og vent en dags tid til hun har vænnet sig til sin nye rede, og til du er sikker på hun vil ruge dine æg fuldstændig ud.


En kylling bruger næbbet til at hakke sig ud af ægget
En kylling bruger næbbet til at hakke sig ud af ægget

Du bør introducere de rigtige befrugtede æg om natten. En stor høne kan udruge op til 12 æg, men mindre dværgracer kan kun klare omkring 6 æg. Du må sikre dig, at hønen kan dække alle æggene fuldkomment, uden at hun er nødt til at strække sig. Det tager i gennemsnit 21 dage inden æggene klækker. Dette varierer dog fra race til race.

Din skrukhøne burde klare hele forløbet helt af sig selv. Hun hjælper i udklækningsprocessen og giver op på de æg, som ikke kommer til at klække. Når hun forlader reden med sine nyligt udklækkede små kyllinger, er du nødt til at fjerne de tilbageblivende, dårlige æg og skaffe dig af med dem.


Pasning af kyllingerne

Hønen og de nyligt udklækkede kyllinger skal holdes væk fra resten af flokken indtil kyllingerne er 6 uger gamle. Den første uge skal de holdes indenfor, da det vil være for koldt udenfor, og sikkert for vådt også. Du skal forsyne kyllingerne med kyllingefoder/startfoder samt vand i et specielt kyllinge-vandtrug. Efter en uge kan kyllingerne gå udenfor på kort græs. De bør holdes i en sikker, overdækket gård, så de er beskyttet imod rovdyr. Hønemor vil lære dem alt, hvad de har behov for at vide.


En sund og rask lille kylling sidder i ejerens håndflade
En sund og rask lille kylling sidder i ejerens håndflade

Når kyllingerne er 6 uger gamle kan du præsentere dem for resten af flokken. Deres mor vil beskytte dem mod mobning, men hold alligevel øje med dem og sørg for at de kan klare sig. Hvis de kommer i nogen form for fare, skal du fjerne dem og vente, til de er lidt større, inden du forsøger at introducere dem for flokken igen.Kommentarer

Der findes endnu ingen kommentarer