Begrænset tilgængelighed som følge af høj efterspørgsel. Se venligst vores side med lager information for at finde flere oplysninger.

Hønen eller ægget?

Hvad kom først - hønen eller ægget? Forskere mener at have knækket denne ældgamle gåde tilbage i år 2010. Ægsperterne mener, at svaret er hønen. Forskerne har nemlig fundet ud af, at et æg kun kan blive skabt i en hønes æggestok, hvilket betyder, at der må have været en høne før et æg. Så er den gåde løst!


Lynn Beasley’s smukke lille Rhode Island Red høne ved navn Liberty
Lynn Beasley’s smukke lille Rhode Island Red høne ved navn Liberty

Her er så den tekniske del: Et bestemt protein i æggestokkene på høns, kaldet ovocledidin-17, er ansvarligt for at omdanne calciumcarbonat til calcit krystaller. Disse calcit krystaller er faktisk, hvad skallen på et æg består af, og som gør det muligt for hønen at lægge ægget.


Ti smukke hønseæg, lagt af ti forskellige høns
Ti smukke hønseæg, lagt af ti forskellige høns

De første tæmmede høns

Historien om de første høns, der blev brugt som husdyr, begynder for hele 10.000 år siden, i Kina og omegnen. Mitokondrielt DNA uddraget af fossile knogler fundet i det nordlige Kina er blevet sammenlignet med DNA fra de høns, vi har i dag. Denne genom-analyse afslørede, at de fossile knogler deler DNA med vores høns i dag. Derudover afslørede analysen også, at de fossile knogler deler en endnu større del af deres DNA med den røde junglehøne (også kaldet bankivahønen). Dette er dog ikke overraskende, da vi ved, at vores tamhøns i dag er en blanding af flere forskellige vildhøns, som for eksempel både den røde og den grå junglehøne.

Den mest populære teori er, at oldtidens kinesiske bønder fangede, avlede og domesticerede den røde junglehøne. Efterhånden som disse fugle spredtes gennem Asien, er de så blevet krydset med andre tæmmede vildhøns. Bønderne har utvivlsomt valgt de mest produktive æglæggere eller bedste kødproducenter til deres avl, og de racekrydsninger, der blev skabt, er blevet fundamentet for de moderne tamhøns, vi har i dag.


En dejlig æglæggende Welsumer høne, der græsser
En dejlig æglæggende Welsumer høne, der græsser

Hønsene kommer til Afrika og Europa

Efterhånden som domesticerede høns spredte sig igennem Asien, var det kun et spørgsmål om tid, før de kom til Afrika og Europa. Der var ikke noget stort hav, der lå i vejen, så hønens udbredelse afhang blot af handel imellem oldtidens asiatiske, afrikanske og europæiske civilisationer. For 10.000 år siden lå jordens befolkningstal på omkring en halv million, og der var meget lidt kontakt imellem de forskellige, spredte civilisationer, hvilket gjorde hønens rejse meget langsom.


En flok høns og en hane leder efter insekter i det tørre græs
En flok høns og en hane leder efter insekter i det tørre græs

For omkring 4000 år siden kom hønen til et område i Indien kendt som Indusdalen. Herfra blev den transporteret af handelsrejsende mod nordvest til Europa og mod vest ind i Afrika.


Hønen kommer til Amerika

Man mener, at hønen kom til Amerika på de polynesiske både fra Tonga, Samoa, Niue, Hawaii og Påskeøen omkring år 1350 - altså mindst 100 år før Columbus ”opdagede” Amerika. Selvom dette måske er en skuffende nyhed for Christoffer Columbus fans, så er bevismaterialerne ret overbevisende, da de er baseret på kulstofdatering af ældgamle hønseknogler og genom-analyser, der sammenligner knoglerne med knogler fra ældgamle høns fundet i Polynesien.Kommentarer

Der findes endnu ingen kommentarer