Begrænset tilgængelighed som følge af høj efterspørgsel. Se venligst vores side med lager information for at finde flere oplysninger.

Hvordan kan du vide, om dine høns har orm?

Høns elsker at spise orme (dem der bor i jorden), men det er desværre ikke den type orm, vi taler om i dette afsnit. Ligesom alle andre dyr, kan høns blive udsat for parasitære orme, og de skal derfor regelmæssigt have ormekur som forebyggelse imod orm. Det er meget nemmere at forebygge mod end at behandle for orm.

Der findes tre typer parasitær orm, som høns kan blive udsat for:

  1. Rundorm - Der findes forskellige typer rundorm, blandt andet trikiner, hårorme og den store rundorm, som er den mest almindelige. De kan findes hvor som helst i dine høns’ fordøjelsessystem. Nogle gange kan man se ormene i hønsemøget.

  2. Luftrørsorm - Disse orme fastgør sig til hønsenes luftveje. En høne med luftrørsorm vil gabe eller ligesom gispe efter vejret og strække hoved og hals i sky. Det er mest almindeligt, at disse orme bliver samlet op via en mellemvært som for eksempel en orm, snegl eller skovsnegl.

  3. Bændelorm - Disse orme sætter sig inde i tarmen. De er ikke ligeså almindelige som de andre arter, men kan svække hønens immunforsvar betydeligt.

Ormens livscyklus

På grund af ormenes livscyklus er det specielt besværligt at komme af med disse irriterende små bæster. Dine høns kan indtage ormeæg direkte eller indirekte. Direkte indtagelse betyder, at de spiser ormens æg. Indirekte indtagelse betyder, at de spiser en orm eller et andet insekt, som er vært for et ormeæg. Ormen lever gladelig inde i din hønes tarm, reproducerer og lægger æg, som udskilles med hønsemøget, og så starter det hele forfra. Hvis dine høns først er under angreb, kan du ved at flytte hønsene til et nyt græsområde meget nemmere komme af med ormene igen. Det er fordi hønsene på den måde ikke kan blive ved at indtage de ormeæg, der kommer ud med hønsenes afføring.


Symptomer

Det kan være svært at vide, om dine høns har orm, hvilket er årsagen til, at det er vigtigt at forebygge og give ormekur. En høne med orm vil stoppe med at lægge æg, kan få diarré, spiser mere og taber sig i svære tilfælde. En alvorlig infektion kan være dødelig. Høns med luftrørsorm strækker nakken og gisper efter vejret.


Forebyggelse

Det er meget nemmere at forebygge imod orm end at behandle en infektion. Der findes en lang række produkter, du kan bruge til at forbygge imod orm. Omlet har en række urte-ormekurer, f.eks. Verm-X, der kan gives til dine høns igennem deres foder eller vand hver måned. En anden mulighed for forebyggelse imod orm er at bruge et kemikalie ved navn Fluebenvet, som administreres hver 3. til 6. måned. Æblecidereddike er et andet godt, naturligt remedium, som ikke alene er en naturlig ormekur, men også er godt for hønsenes helbred i det hele taget. Én teskefuld eddike per liter vand, regelmæssigt, vil være nok til at holde dine høns i topform.


Behandling

Du er nødt til regelmæssigt (helst hver dag indtil du mener, at dine høns igen er ormefri) at flytte dine høns over på et nyt stykke græs, så de ikke bliver ved med at indtage ormeæg. Hvis du ikke har mulighed for at flytte dine høns, kan du købe et desinfektionsmiddel til jorden, der dræber ormene. Hvis du holder græsset kort, vil solens UV stråler desuden hjælpe ved at skade og dræbe æg. Hvis du får mistanke om, at dine høns har luftrørsorm, er du nødt til at bruge en kemisk behandling som for eksempel Flubenvet eller Solubenol, hvilket kan købes hos autoriserede sælgere eller hos dyrlægen. Urtebehandlinger som Verm-X burde være i stand til at tage sig af de andre slags orm.Kommentarer

Der findes endnu ingen kommentarer