Begrænset tilgængelighed som følge af høj efterspørgsel. Se venligst vores side med lager information for at finde flere oplysninger.

Almindelige problemer hos høns

Hvis dine fjerklædte venner hænger lidt med næbbet eller opfører sig anderledes, så kan det være, at dette afsnit indeholder løsningen på dine problemer. Ligesom forkølelser er almindelige hos mennesker, findes der visse helbredsproblemer hos høns, som der er en god chance for, at du vil rende ind i som hønseholder.


En sund høne med en smuk sort/hvid fjerdragt
En sund høne med en smuk sort/hvid fjerdragt

Bare rolig, hvis din høne virker lidt sløj, er der oftest en enkel løsning, der vil få hende i topform igen. Dette afsnit gennemgår de mest almindelige helbredsproblemer, og hvad du kan gøre ved dem.
Skrukhøns

Fra tid til anden går høns skruk og bliver bestemt siddende i redekassen på de ubefrugtede æg. Det er mest almindeligt at høns går skruk om sommeren, men det kan ske på alle tider af året. Det vides ikke præcis hvorfor høns bliver skruk, men man mener at nogle høners moderinstinkt er så stærkt, at det får dem til at forsøge at udruge æg, lige meget om de er befrugtede eller ej. Nogle racer bliver oftere skruk end andre, som for eksempel kochin og silkehøns.


En hønemor holder øje med sine nyligt udklækkede kyllinger
En hønemor holder øje med sine nyligt udklækkede kyllinger

Tegn på en skrukhøne

Du vil hurtigt finde ud af, hvornår du har en skruk høne, deres opførsel ændrer sig nemlig meget. Det første du opdager er sandsynligvis, at din høne er ret gnaven. Herunder finder du en liste over tegn på, at din høne er skruk.

 • Hun vil nægte at forlade redekassen
 • Hun puster sig op og strutter med sine fjer, for at se større ud
 • Hun hakker og siger truende lyde, når du forsøger at fjerne hende fra redekassen
 • Hun løber tilbage til redekassen, efter det er løkkes dig at fjerne hende
 • Hun plukker sine fjer på brystet

Hvordan stopper man en høne i at være skruk

Der er forskellige metoder, man kan tage i brug, når man har en skruk høne. Nogle indebærer at man accepterer, at hun er skruk, eller bruger hende til at udruge æg. Andre metoder går ud på at stoppe hende i at være skruk. Nogle metoder fungerer bedre end andre, når det kommer til rent faktisk at stoppe hønen i at være skruk.

 1. Lad hende være - En skruk høne vil forblive skruk i cirka tre uger, fordi det er så længe, det tager at udklække æg. Du kan derfor vælge bare at lade det gå over af sig selv. Når du vælger denne taktik, skal du sørge for at fjerne hønen fra redekassen et par timer hver dag for at sikre, at hun får noget at spise og drikke. Du bør ikke bekymre dig om, om hun optager al pladsen i redekassen, da de fleste høns har det fint med at deles om en redekasse til at lægge æg i. Hvis du har en skruk høne, som er særligt aggressiv, kan hun dog finde på at hakke på de andre, når de forsøger at lægge æg, i sådan et tilfælde bliver du muligvis nødt til at give dem en alternativ redekasse at bruge. Det kan være en god ide at lukke din skrukhøne udenfor hønsehuset, når du ved, at alle de andre høns har lagt deres æg. Vi anbefaler, at du bruger handsker, når du skal flytte en skruk høne, hun vil nemlig være meget sur, og hun vil gøre alt, hvad hun kan for ikke at blive smidt ud.

 2. Køb nogle befrugtede æg - Hvis du har lyst til at udklække æg og få dine egne små kyllinger, så kan du ligeså godt få det meste ud af din skrukhøne ved at købe nogle æg, hun kan udruge. Det er meget nemmere og meget mindre besvær at få en høne til at udruge æg end at skulle bruge en rugemaskine. En høne vil tage sig af hele processen - fra rugning til udklækning, og hun lærer de små at være kyllinger! Hvis du aldrig har prøvet det før, er det bedst at spørge en hønseholder med erfaring til råds.
 3. Dyp hendes underside i vand - Når en høne er skruk, stiger hendes kropstemperatur. Idéen bag denne metode er at køle hende ned for at stoppe hendes skruk. Dyp blot undersiden af din skrukhøne i en spand med koldt vand. Nogle hønseholdere sætter spørgsmålstegn ved, hvor effektiv denne metode er, da det ofte kun distraherer hønen, mens hun tørrer sig. Denne metode bør kun bruges i de varme sommermåneder.
 4. Placér isterninger eller frosne ærter under hende - Denne metode er igen baseret på idéen om at køle hønen ned, men gør det samtidig ubehageligt for hende at ligge i redekassen.
 5. Skab en skruk-indhegning - Hvis du har et bur af en art, kan du placere din skrukhøne inde i dette med foder og vand. Buret vil være ubehageligt for hende og vil forhåbentlig køle hende af, hvilket vil stoppe hendes skruk. Det er forskelligt fra høne til høne, hvor længe det tager for at stoppe hendes skruk. Normalt vil cirka tre dage være nok. Du vil vide, når din høne ikke længere er skruk, da hun ikke længere vil puste sig op og stritte med fjerene, og hvis du lukker hende ud, skynder hun sig ikke længere hen i reden. Det virker måske grusomt, men på længere sigt kan det være bedre end at lade hende sidde på en tom rede, mens hendes helbred gradvist forringes. 6. Læggenød

  Høns har læggenød, når ægget sidder fast imellem hendes livmoder og kloakken. Hønen vil forsøge at lægge ægget, men vil ikke være i stand til det. Læggenød kan være fatalt for høns hvis det ikke opdages eller behandles.


  Tegn og symptomer

  • Hønen presser, men kan ikke få ægget ud
  • Hønen bliver ved at gå til redekassen, men uden resultat
  • Hun går som en pingvin med undersiden tæt på jorden.
  • Hænger både med kroppen og humøret
  • Spiser og drikker ikke
  • Hård mave/underliv

  Hvis du lægger mærke til disse symptomer, er du nødt til at tjekke om hønen har læggenød. Du kan mærke efter på hendes mave efter en klump på størrelse med et æg. Hvis du kan mærke ægget, har hun højst sandsynligt læggenød.


  Behandling

  Den anbefalede behandling er et varmt bad. Dette vil løsne musklerne og forhåbentlig hjælpe hende til at kunne lægge ægget. Hvis du har forsøgt med et varmt bad uden nogen succes, så tag din høne til dyrlægen.
  Hakken, kannibalisme og mobning

  Sådan opførsel kan være meget rystende for en hønseholder, da høns kan blive opføre sig ret væmmeligt, hvis de opdager blod eller røde sår. Nogle gange kan det føre til at høns plukker fjerene på andre høns eller i ekstreme tilfælde, til kannibalisme der medfører død. Der er et par grunde til at denne opførsel kan forekomme i en flok.


  En flok høns med fantastiske rene fjer nyder hinandens selskab
  En flok høns med fantastiske rene fjer nyder hinandens selskab

  Den mest almindelige grund til at høns hakker på hinanden er, at de ikke har nok plads. Det kan gøre dem stressede, så de begynder at hakke på hinanden eller mobbe en høne, som er længere nede i hakkeordenen. Hvis du tror, at dette kunne være grunden, så forsøg at give dem mere plads og se, om det hjælper. Det er også en god idé at give dem nogle distraktioner og interessante ting i deres gård, for eksempel hængende mad. Hvis det særligt er én høne, der mobber, så prøv at fjerne hende fra flokken i et par dage. Dette burde hjælpe, fordi når hun kommer tilbage til flokken vil hun være længere nede i hakkeordenen og burde derfor ikke vende tilbage til samme aggressive opførsel.

  En anden grund til hakken kan være, at én af dine høns er blevet syge, særligt hvis hun har et sår. Når høns ser et rødt sår, bliver de ved med at hakke i det. Hvis dette er årsagen, bliver du nødt til at fjerne den sårede høne og isolere hende, indtil hun er ved godt helbred igen og hendes sår helede.


  Nye høns i flokken

  Hakken og mobning forekommer altid, når du bringer nye høns ind i en eksisterende flok. Dette er helt naturlig opførsel for hønsene, mens de etablerer hakkeordenen. Denne type hakken bør ikke vare længere end et par dage. Selvom hønsene til tider kan være brutale, burde det ikke være nødvendigt for dig at blande dig, med mindre du mener, at en høne vil komme alvorligt til skade. Hvis én bestemt høne skaber dette problem, når hun angriber, kan du gribe ind og holde hende fra at hakke. Du vil muligvis være nødt til at gøre dette flere gange, inden hun holder med at angribe den nye høne så hårdt. Find flere oplysninger om at introducere nye høns i flokken under afsnittet ’pasning af høns’.
  Tilstoppet kro

  Kroen er en pose, der sidder for enden af hønens spiserør og udfører det første stadie af fordøjelsen. Kroen kan blive stoppet til, hvis der er en opbygning af mad indeni. Kroen tømmes i løbet af natten, men hvis hønen stadig har en fuld kro om morgenen, er det et tegn på en tilstoppet kro.


  Symptomer

  En høne med tilstoppet kro vil ikke spise eller drikke, vil ikke have afføring eller kun meget tynd afføring, og den vil normalt se sløj og skidt ud. Hvis en tilstoppet kro ikke behandles vil hønen begynde at tabe sig. Det er ret nemt at diagnosticere, da du kan se/mærke den fulde kro om morgenen inden hønen bliver fodret.

  Ofte er det et stykke langt sejt eller dødt græs, der skaber blokeringen i kroen, men det kan forårsages af alt muligt. I milde tilfælde kan du opfordre hønen til at drikke varmt vand eller noget vegetabilsk olie og massere kroen for at løsne indholdet og forhåbentlig opklare blokeringen. Hvis det ikke virker og kroen føles meget hård og kompakt, er det bedst at tage hønen til dyrlægen. Dyrlægen kan skære kroen op og tømme den under lokal bedøvelse. Du kan forebygge imod en tilstoppet kro ved at holde græsset kort der, hvor hønsene går og spiser.
  Tyndskallede æg

  En høne kan nogle gange lægge æg med en meget blød eller slet ingen skal (vindæg). Æggene kan også være misformede. Ofte er de ødelagte, inden du får fat i dem, fordi de er meget skrøbelige og let går i stykker.

  Blandingshøns lægger oftere tyndskallede æg end racehøns gør. Den mærkelige bløde skal er ikke noget at bekymre sig om, det er faktisk rimelig almindeligt. Hvis én af dine høns regelmæssigt lægger æg med tynd eller manglende skal, kan der dog være noget galt med hendes kost. Den mest almindelige årsag er kalkmangel. 95% af æggeskallen består af kalk, så det er vigtigt, at dine høns får rigeligt af det igennem deres foder. Du kan sikre dig, at hønsene får nok kalk ved at give dem grus med østersskaller i. Hvis de får en konstant forsyning, spiser hønsene bare det, de har brug for. Hvis du mangler grus, kan du altid bestille det hos Omlet.

  Hvis du har givet dine høns lidt for mange godbidder, kan dette også være grunden til, at de lægger æg med bløde skaller. Jo flere godbidder de får, jo mindre vil de spise deres æglægningspiller, hvilket er deres kilde til vigtige proteiner og selvfølgelig kalk.

  Bløde æggeskaller kan også være tegn på stress på grund af andre helbredsproblemer. For eksempel parasitter eller sygdom. Hvis det ikke hjælper at give hønsene mere kalk og færre godbidder, så hold godt øje med dine høns for at se om du kan finde ud af, hvad der eller kunne være årsag til problemet.Relaterede produkter

Kundebilleder

Kommentarer Leave a comment

Thorbjørn, 24 April 2020

Jeg skrev til jer før men med en lille opdatering buret er 12 x 5 m


Thorbjørn, 24 April 2020

Hej vi har en høne der er blevet hakket ihjel. Hvordan finder vi ud af hvem der har gjort det? Hvis der er symptomer på det. Og er det vores skyld at vi ikke har set det? Altså den er blevet næsten spist altså indvoldene den (Vi har 14 nu 13 høns) de går på ca. 7x3 m +Indendørs areal ca. 4 x 6. Har den lidt?