Begrænset tilgængelighed som følge af høj efterspørgsel. Se venligst vores side med lager information for at finde flere oplysninger.

Udrug og udklæk dine egne kyllinger

Det er en utroligt spændende og berigende oplevelse at udruge og udklække sine egne kyllinger. Der findes intet bedre end at se dine små kyllinger vokse op, og vide at de får det bedst mulige liv fra start til slut.


Lewis Wescotts skrukhøne passer nogle dejlige sunde kyllinger i sin Eglu Classic hønsegård
Lewis Wescotts skrukhøne passer nogle dejlige sunde kyllinger i sin Eglu Classic hønsegård

Hvor får jeg befrugtede æg fra?

Du kan få befrugtede æg (rugeæg) fra hønseavlere og/eller landmænd. Den nemmeste måde at finde befrugtede æg til salg er ved at lave en hurtig søgning på internettet. Du vil finde mange sælgere, som kan sende dig rugeæg med posten eller med en særlig leveringsservice.


Hvor meget koster de?

Rugeæg koster som regel mellem 5 og 20kr./stk. afhængig af opdrætteren og racen på kyllingerne (mere sjældne racer er dyrere).


Rugeperioden

Udrugningsperioden for hønseæg er normalt 21 dage. En rugemaskine er den mest pålidelige måde at udruge dine æg på, og er desuden den bedste måde at maksimere chancerne for vellykket udrugning af sunde kyllinger på. Vi har flere varianter af rugemaskiner, som for eksempel Brinsea Mini Eco der er perfekt for de fleste hobbyavlere. Den kan udruge ca. 10 æg ad gangen.


En Brinsea Mini Eco rugemaskine
En Brinsea Mini Eco rugemaskine

De fleste rugemaskiner vil automatisk vende dine æg, men ikke alle kan gøre dette for dig. Hvis din rugemaskine ikke har den funktion, skal du selv vende æggene 5 gange om dagen.

En alternativ metode er at lægge dine rugeæg under en skrukhøne. Hvis du selv har høns, har du muligvis allerede oplevet en af dine høns blive skruk. Klik her for at få mere information om skrukhøns. En skrukhøne er mindre pålidelig end en maskine, men er selvfølgelig en mere naturlig måde at udruge kyllinger på. Hønemor vil adoptere kyllingerne, som var de hendes egne, og du vil få dig en helt utroligt sød hønsefamilie.


Æggene vendes inde i Brinsea Mini Eco rugemaskinen
Æggene vendes inde i Brinsea Mini Eco rugemaskinen

Udklækning

Det er en virkelig spændende tid, når du først opdager, at dine kyllinger begynder at lave huller i deres skal. Forventningen stiger, mens du holder vejret i spænding for ankomsten af dine kyllinger. Det vigtigste er ikke at forhaste processen samt så vidt muligt ikke at involvere sig.


En kylling kommer ud af sin skal
En kylling kommer ud af sin skal

Den første pippen

Det første skridt i udklækningen er, når kyllingerne laver en lille stjerne i skallen, altså når de først bryder skallen, og laver et lille hul i den yderste skal af ægget. På det tidspunkt er kyllingerne stadig klassificeret som fostre, fordi de endnu ikke er fuldt udviklede eller klar til at komme ud af ægget. De følgende 8 – 18 timer har kyllingen brug for at udvikle sig helt færdig og forberede sig på verdenen udenfor ægget. Kyllingens krop vil indtage resten af æggeblommen, og dens lunger vil tilpasse sig forandringen i lufttrykket. På dette tidspunkt kan ægget godt risikere at rulle lidt rundt og du vil muligvis høre kyllingen lave små pip-lyde.


Udbrud

Det næste der sker, er at kyllingen begynder at vende sig inde i skallen, og så begynder den at hakke sig ud af ægget for at slippe fri. Dette kan tage så lidt som 30 minutter eller så længe som… Tja så længe som det nu tager. Man er nødt til at vente tålmodigt, holde øje med processen og ellers bare lade kyllingen gøre hvad den skal. Hvis din kylling er begyndt at hakke sig ud, men virker som om at den er gået i stå halvvejs igennem, så kan det være nødvendigt for dig at hjælpe den. Det sidste skridt i hele processen er, når kyllingen bryder ud og på dette tidspunkt, er udklækningen fuldendt.


En sund ung kylling klækker ægget
En sund ung kylling klækker ægget

Hvornår bør du hjælpe med udklækningen?

Det er svært at bedømme, hvornår det er det rigtige tidspunkt at bryde ind og hjælpe kyllingen med udklækningen, hvilket også er grunden til, at det kun anbefales som allersidste udvej. Nogle kyllinger kan have problemer med at bryde ud selv, fordi skallen er ualmindeligt tyk, men andre kan have genetiske problemer, der forårsager svaghed eller endda gør dem deforme. Husk blot, at det er utrolig vigtigt, at kyllingen får så meget tid som muligt til at optage hele æggeblommen. Blommen hjælper kyllingen til at kunne gennemgå den normale fysiologiske proces i udklækningen.


Ud af rugemaskinen

Det er bedst at vente til alle dine kyllinger er færdige med udklækningen, før du tager nogen ud af rugemaskinen. Hvis du åbner maskinen for at tage én ud, vil det forstyrre klimaet derinde, og det kan skade udklækningsprocessen for andre, der endnu ikke er helt klar til at komme ud. En nyligt udklækket kylling kan overleve 3 dage uden mad og vand, men selv hvis der er æg, der stadig ikke er udklækket, skal du ikke vente så længe. En god tidsgrænse er cirka 12 timer, dette er normalt nok tid til at alle kyllingerne kan nå at følge med og er omkring det tidspunkt, hvor du muligvis skal overveje at hjælpe, hvis der er nogen, som stadig ikke er kommet ud.


Kønsbestemmelse af kyllinger

Det er nærmest umuligt at se forskel på kønnene af de nyligt udklækkede kyllinger ud fra deres fysiske træk, og de fleste hobby avlere vil ikke kende kønnet på kyllingen før der er gået et par uger. Mange af os vil selvfølgelig have vores anelser, og du vil måske høre om en nabos metode, som er stensikker hver gang.


Kam

Det begynder at være muligt at se forskellen på de to køn efter 2-3 uger baseret på deres kam. Hanekyllingerne har større, mere prominente kamme. Den nemmeste måde at anvende denne metode er ved at sammenligne to kyllinger af gangen, indtil du finder én, der er betydeligt anderledes. Om den så er betydeligt mindre eller større, kan den nu bruges som reference for (antageligt) en han- eller hun-kylling, som resten kan sammenlignes med.


Holdning/Attitude

Mange af os tror, at vi kan få øje på en overmodig hanekylling i vores nye kul kyllinger ud fra dens holdning eller selvsikre opførsel. Dette er bestemt ikke nogen fejlsikker metode, men det er et godt karaktertræk at holde øje med og sammen med andre faktorer, kan det være med til at tegne et bedre billede.

En meget mere pålidelig metode baseret på holdning kan først ses når kyllingerne er blevet en del større (4-5 måneder), tegnet kommer, når hunnerne underdanigt bukker sig ned for, at en hane skal kunne parre sig med den.


Galen

Hanekyllinger giver nogle gange deres køn til kende ved at begynde at gale så tidligt som i 3-ugers alderen. Hunnerne vil måske også forsøge på at gale, men det er ret usandsynligt, og deres galen vil ikke være ligeså kraftig eller karismatisk som hannens. Dette er igen ikke noget fejlsikkert tegn, men en faktor der bør tages med i beregningen.


Fjer

Nogle hønseracer er avlet specielt sådan, at hønerne udvikler fjer meget tidligt, og hannerne udvikler fjer langsommere. Det er derfor muligt at se kønnet på disse kyllinger allerede højest 48 timer efter udklækningen, ved at se på deres vingefjer. Hos hannerne vil vingefjerene være næsten samme længde, men hos hunnerne vil der være en betydelig forskel i længden.


Ben/fødder

Hos nogle hønseracer begynder benene på hanekyllingerne at blive ret kraftige i en tidlig alder. Du vil måske også kunne se små sporer, der udvikler sig på bagsiden af dine unge hanekyllingers ben.


Kønsbestemmelse ved hjælp af kloakåbningen

Den mest udbredte metode til at bestemme køn i kommerciel kyllingeavl kan finde sted allerede, når kyllingerne er 1 dag gamle, og foregår ved at kyllingens kloakåbning undersøges. Vi anbefaler bestemt, at hobby hønseholdere ikke forsøger sig med denne metode overhovedet, da det kan have seriøse skadelige effekter på kyllingerne, hvis det ikke gøres korrekt. De folk, som bruger denne metode, er professionelt trænede til at udføre opgaven, og du vil højest sandsynligt ikke kunne bestemme kønnet, selv hvis du udførte undersøgelsen korrekt. Den korte forklaring er, at metoden går ud på at undersøge kyllingens kloakåbning for en meget lille bule (en han) eller ingen bule (en hun). Som sagt, skal du ikke forsøge dig med denne metode uden den rigtige oplæring, da du højst sandsynligt vil skade eller endda slå dine kyllinger ihjel, og du vil sikkert alligevel ikke kende deres køn.


Vaccination af kyllinger

Der findes flere forskellige vacciner til kyllinger, og det bliver mere og mere almindeligt, at hobby hønseholdere/hønseavlere får deres fugle vaccineret. klik her for at finde mere information om hvilke vacciner der findes, og hvordan du kan sikre dig, at dine kyllinger er vaccinerede.Relaterede produkter

Kundebilleder

Kommentarer Leave a comment

Der findes endnu ingen kommentarer