Begrænset tilgængelighed som følge af høj efterspørgsel. Se venligst vores side med lager information for at finde flere oplysninger.

Hvordan laves æg?

Høns er helt utrolige! Når dine høns lægger godt, producerer de et æg hver 25,5 timer. Det er en meget kort periode til at skabe noget så komplekst og så velsmagende som et æg.


Amy Punchard elsker at finde friske æg i hønsenes redekasse om morgenen
Amy Punchard elsker at finde friske æg i hønsenes redekasse om morgenen

Et æg produceres fra indersiden og udefter. Blommen laves først, derefter svøbes den i et lag æggehvide, inden det hele pakket pænt og fint ind i en æggeskal.

Den første begyndelse af et æg er en lillebitte ting, og den tager en uge om at vokse sig til en fuldstørrelses æggeblomme. Hvis du deler et kogt æg i to og kigger på æggeblommen, kan du se de mørke ringe, disse er lag der blev produceret i løbet af dagen, mens de lyse ringe blev produceret i løbet af nattetimerne. Mærkeligt, men sandt!

Når æggeblommen er klar frigøres den igennem æggelederen. Den første del af æggelederen er der, hvor æggehviden tilføjes. Hviden består hovedsagligt af protein, vand og mineraler.

Derefter fortsætter ægget igennem æggelederen, hvor det gror to sammenhængende tråde, en i toppen og en i bunden, disse kaldes kalazastrenge, de forankrer blommen til æggeskallen og holder den i midten af ægget.

I det næste stadie formes skallens membran omkring æggehviden. Herefter fortsætter ægget ned til livmoderen, hvor skallen tilføres. Skallen er lavet af calciumcarbonat, som også findes i marmor og kalk. Skallen er et fantastisk stykke design, i gennemsnit er den kun 0,3mm tyk, men den er utrolig stærk.

Skallens farve afhænger af racen samt den individuelle høne selv. Nogle høner lægger mørke brune æg mens andre lægger et blåt æg. Farven på æggeskallen har dog ingen effekt på æggets smag.

Kommentarer

Der findes endnu ingen kommentarer