Begrænset tilgængelighed som følge af høj efterspørgsel. Se venligst vores side med lager information for at finde flere oplysninger.

Hvor mange høns skal jeg anskaffe mig?

Hvis du overvejer at anskaffe dig høns, så må du forberede dig på at få mindst to høns. Det er vigtigt, fordi høns er naturligt sociale dyr, som foretrækker at leve i flok. En enlig høne vil blive ensom og stresset, hvis den ikke har en ven.


Stephanies tre smukke høns nyder morgenstunden og strækker deres ben
Stephanies tre smukke høns nyder morgenstunden og strækker deres ben

Når det er tid til at beslutte dig for, hvor mange høns du vil have i din flok, afhænger svaret af et par forskellige faktorer:


Hvilken type høns vil du have?

Kunne du godt tænke dig en hønserace, som er flot at se på, eller er du egentlig mest interesseret i kvaliteten og mængden af æg, du kan få? De mere fornemme hønseracer, som for eksempel Chabo og Toppede Hollændere, er for det meste mindre produktive (2 eller 3 æg om ugen) sammenlignet med de racer, der er avlet for deres produktivitet, som Miss Pepperpot og Gingernut Ranger (6-7 æg om ugen). Det vil altså sige, at hvis du ikke nødvendigvis ønsker et bestemt antal æg om ugen, kan du overveje en høne med et mere ekstravagant udseende.


Toms smukke Rhode Island Red høns leder efter lækkerier i græsset
Toms smukke Rhode Island Red høns leder efter lækkerier i græsset

Hvor mange æg vil du have?

Hvis du vil have høns, fordi du gerne vil have en god forsyning af æg til din familie, så må du sørge for at hønsene også kan følge med efterspørgslen. De bedste æglæggere, som for eksempel Gingernut Ranger, kan lægge op til 7 æg om ugen, så sørg for at tage højde for det, når du skal vælge hvor mange høns, du skal bruge. Det er altid en god idé, at tilføje en ekstra høne i forhold til dét antal, du tror, du skal bruge, så du har en back up i perioder med lavere produktivitet (som for eksempel om vinteren eller hvis du får skrukhøns).


Nikkesha holder et af hendes dværghøns’ lækre lyserøde æg
Nikkesha holder et af hendes dværghøns’ lækre lyserøde æg

Undersøg hvor mange æg din valgte hønserace lægger i gennemsnit og justér antallet af høns derefter.


Hvor meget plads har du?

Høns har ikke brug for tonsvis af plads, men hvis du giver dem fri adgang til at skrabe i en almindelig have, vil du ende med at få en masse huller i dine bede og i din plæne. Høns kan godt lide at grave og skrabe for at søge efter mad, så det er oftest bedst at udvælge et bestemt og aflukket ”hønseområde”, som du ikke har noget imod, at de går frit på.


Emilias høns nyder en plads i skyggen i baghaven
Emilias høns nyder en plads i skyggen i baghaven

Udover et område de kan gå og skrabe på, optager høns ikke meget plads. Vores største Eglu hønsehus, Eglu Cube har et areal på 120 x 85 cm (ekskl. stige og hønsegård) og er 120cm høj.


Hvad er dit budget?

Når du skal beslutte dig for et budget at holde høns på, er prisen på hønsene det sidste du behøver at spekulere over (den kan ligge på alt imellem 50 og 350 kr. per styk, afhængig af race og kvalitet). De største udgifter er hønsehuset, hønsegården og hønsefoderet.


Stephen Wilsons fantastisk smukke Frizzle høne fremviser sine fjer
Stephen Wilsons fantastisk smukke Frizzle høne fremviser sine fjer

Hvis du bare vil have et par høns, så er udgifterne ovenfor betydeligt mindre end hus/gård/foder nødvendigt til en flok på 10 høns. For eksempel er vores Eglu Go perfekt hvis du skal huse et par store høns, hvorimod vores Eglu Cube er rummelig nok til at huse op til 10 høns.


Skal jeg have haner?

Det korte svar er, at du kun skal anskaffe dig en hane, hvis du ønsker, at dine høns skal have kyllinger. I det tilfælde, skal du have 1 hane til omkring 5 høns. Haner kan nemlig være ret territoriale omkring deres høns og kan godt finde på at slås med hinanden, hvis de føler, at der er konkurrence om parringen.


Samantha Dawsons hane passer på hendes vidunderlige Welsumer høns
Samantha Dawsons hane passer på hendes vidunderlige Welsumer høns

Det er en gammel myte, at du skal bruge en hane, for at dine høns vil lægge æg. Vi forstår ikke rigtig hvorfor dette er sådan en udbredt idé, men én fjer bliver jo hurtigt til fem høns. I hvert fald, passer det ikke. Høns lægger den samme mængde æg, lige meget om der er en hane i nærheden eller ej. Den eneste forskel er, at der er en chance for, at æggene er befrugtede, hvis der er en hane til stede. Befrugtede æg kan udvikle sig til kyllinger, men kun hvis de bliver ruget i en maskine eller af en skrukhøne. Hvis du ikke vil have, at æggene udvikler sig til små kyllinger, så skal du sørge for at hente æggene ind hver dag og holde dem i køleskabet – disse æg, befrugtede eller ej, smager dejligt, og du vil ikke kunne se eller mærke nogen forskel.


Hvor køber jeg mine høns?

Der er mange steder, hvor du kan købe høns. En hurtig søgning på internettet vil give rigeligt med resultater fra forskellige sælgere som blandt andet bondegårde, folk der redder burhøns eller hobby opdrættere. Det kan være svært at udvælge den bedste sælger at købe fra, men der er visse ting du bør se som et advarselstegn, og holde dig fra.

Observér hele flokken - Hvis det er muligt, bør du observere hele flokken et par minutter, før du begynder at udvælge de individuelle høner. En flok, der indeholder et par syge eller sløje fugle, har med større sandsynlighed problemer med sygdom eller parasitter. En fugl kan sagtens se frisk og rask ud, og samtidig have parasitter eller nære en sygdom, som endnu ikke viser symptomer.


En flok fritgående høns
En flok fritgående høns

Tjek indhegningen - Hvis indhegningen, hvor hønsene holdes, er særligt beskidt eller har tegn på diarré, så er der endnu større sandsynlighed for, at hønsene ikke er blevet passet ordentligt, og at de derfor er mere udsatte for sygdomme.Kommentarer

Der findes endnu ingen kommentarer